Ранкове засідання 6 грудня


З нагоди 25-річчя Збройних Сил України учора у Верховній Раді був тематичний день питань національної безпеки та оборони. На початку пленарного засідання Голова Верховної Ради України Андрій Парубій зазначив, що цей день — це 25 років історії сучасних захисників держави. «Сучасне українське військо творилося зусиллями відданих синів України, справжніх патріотів, — сказав глава парламенту. — Українське військо було відроджене 25 років тому. Але витворилося у 2014 році у горнилі війни на Донбасі. Схиляю голову у пам’ять про всі покоління воїнів-борців за незалежність України.

.
Особливо перед пам’яттю героїв визвольної війни на Донбасі. У цей день особлива вдячність усім українським військовим, які жертовно захищають незалежність України та спокій всього вільного світу». Стоячи та оплесками народні депутати привітали зі святом Збройних Сил українських воїнів, котрі нині захищають українську державу на східному фронті та по всій Україні.


Верховна Рада ухвалила в цілому проект постанови про внесення зміни до пункту 3 Постанови Верховної Ради України «Про додаткові заходи щодо зміцнення обороноздатності та безпеки держави» (№ 5048) — 235 «за».


Секретар Комітету з питань національної безпеки та оборони Іван Вінник, доповідаючи проект постанови, наголосив на потребі відновити соціальну справедливість. Коли розпочалося АТО, то встановили однакову зарплату для військовослужбовців-строковиків і контрактників. Однак ситуація змінилася — сьогодні строковиків у зоні АТО нема, там проходять службу лише контрактники, а строковики — у тилу. І тому подібна «зрівнялівка» є несправедливістю — коли військові на фронті та в тилу отримують однакову платню.


Парламентський оборонний комітет, за словами І. Вінника, також ухвалив рішення рекомендувати уряду встановити додаткову надбавку тим військовим, котрі перебувають на передовій на першій-другій лінії фронту: щонайменше на дві тисячі гривень — військовослужбовцям, котрі перебувають у зоні АТО на першій лінії фронту, і щонайменше на півтори тисячі гривень — на другій лінії фронту.


Проектом передбачається виключити з Постанови Верховної Ради України «Про додаткові заходи щодо зміцнення обороноздатності та безпеки держави» абзац п’ятий підпункту 6 пункту 3, яким встановлювався на особливий період розмір грошового забезпечення військовослужбовців строкової військової служби на рівні відповідної категорії військовослужбовців контрактної служби.


Водночас під час обговорення деякі народні депутати, зокрема, Анатолій Матвієнко, Сергій Соболєв закликали не зменшувати платню військовослужбовцям строкової служби, а значно збільшити зарплату контрактникам на передовій. Олег Барна навпаки закликав підтримати постанову, щоб зекономлені кошти спрямувати на підвищення зарплат військовим у зоні АТО.


У цілому прийнято і проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення порядку проходження військової служби (№ 5337) — 239 «за».


Співавтор законопроекту — голова Комітету з питань національної безпеки Сергій Пашинський — розповів, що з початком проведення АТО виникла правова колізія: військовослужбовці, добровільно йдучи на фронт захищати державу, укладали контракт на строк «до закінчення особливого періоду». Однак оскільки АТО триває донині, люди, котрі вже понад два роки відслужили на передовій, не можуть демобілізуватися. А, не знаючи, коли закінчиться «особливий період» і не можуть планувати своє життя та життя родин. Парламент уже приймав законопроект на цю тему, однак через певні юридичні неточності на нього було накладено президентське вето і тепер розроблено новий.


На розгляд парламенту було винесено два альтернативні законопроекти. Проект в авторстві С. Пашинського, Т. Чорновол та І. Вінника передбачає встановити право на звільнення з військової служби для військовослужбовців-контрактників, які вислужили не менш як 18 місяців з дати продовження дії контракту, або які уклали контракт на строк до закінчення особливого періоду або до оголошення рішення про демобілізацію та вислужили не менше 24 місяців військової служби за контрактом. Або ж вони можуть продовжувати військову службу за новим контрактом.


Дискусію викликала норма перехідних положень законопроекту щодо строків, які відводяться на демобілізацію. У законопроекті С. Пашинського пропонувалося два роки, а в альтернативному законопроекті Альони Шкрум — рік. На пропозицію Івана Винника депутати ухвалили законопроект С. Пашинського із правкою, що «звільнення таких військовослужбовців з військової служби здійснюється (за бажанням військовослужбовця) у строки та в обсягах, визначених центральними органами виконавчої влади, які відповідно до закону здійснюють керівництво військовими формуваннями, не пізніше одного року з дня набрання чинності цим Законом».
Проект закону про Єдиний державний реєстр військовозобов’язаних(№ 2504а-д) відправлено на повторне друге читання.


Фракція «Самопоміч» залишила сесійну залу, вимагаючи негайно проголосувати за надання згоди на подання Генерального прокурора України щодо притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата Вадима Новинського.


Головуючий повідомив про вихід народного депутата України Віктора Развадовського зі складу ДГ «Воля народу».


Депутати привітали свою колегу Наталію Кацер-Бучковську із народженням сина.

 

Факт

На виконання підпункту 8 пункту 7 Рішення Ради національної безпеки і оборони України від 28 серпня 2014 року (введеного в дію Указом Президента України від 24 вересня 2014 року № 744) військовослужбовці строкової військової служби до виконання бойових завдань в антитерористичній операції не залучаються.

 

Колеги вітають народного депутата України Павла Кишкара з Днем Збройних Сил України.

 

Максим Курячий, Михайло Кобцев.



Фото Олександра КЛИМЕНКА.