Не всі звірі з настанням у Карпатах зими і лютих морозів можуть самі знайти корм під сніговим покривом, тож допомога єгерів і лісівників саме у такий складний час диким тваринам життєво необхідна.


— Цього року зима і морози настали на декілька тижнів раніше, ніж звичайно. Така погода диким тваринам приносить труднощі в добуванні необхідної кількості їжі, — розповідає головний мисливствознавець Мокрянського лісомисливгоспу Юрій Руснак. — А синоптики прогнозують, що стовпчики термометрів триматимуться на мінусових значеннях. Тому лісівники та єгері подбали, щоб у спеціально відведених місцях лісові мешканці могли поласувати розкладеними для них харчами.


Охороною і збереженням звірів тут опікуються шість єгерів та мисливствознавець. Допомогу їм надає вся лісова охорона лісгоспу: лісничі, їхні помічники та майстри лісу. Кожне лісництво має план-завдання на літо із заготівлі кормів (сіно, гілковий корм, качани кукурудзи, сіль), щоб узимку підгодовувати диких тварин. Восени проводиться планова перевірка виконаного.


Тепер, коли настала холоднеча, головне — забезпечити надійну охорону фауни, адже браконьєрів вистачає. Мисливствознавці, єгерська служба періодично поповнюють підкормові майданчики продуктами у міру їх поїдання дикими тваринами. Солонці, що важливо, заповнюються сіллю. А загалом лісомисливгосп заготовив достатньо зернових, сіна, кормових віників, закупив сіль.


— Одночасно з підгодовуванням не послаблюємо охорону лісових масивів. Адже для браконьєрів високий сніг і сильний мороз не є перешкодою, — підкреслює Юрій Руснак. — Бригади з охорони регулярно проводять рейди. Особливо пильні працівники у вихідні. Тоді в лісах підвищений рівень загрози загинути звірині від браконьєрської рушниці. Щоб скоординувати спільні дії з ведення мисливського господарства, нещодавно було проведено нараду, на якій єгері і мисливствознавці з усієї області могли поділитися з колегами досвідом, показали свої досягнення, спільно обладнували підкормові майданчики. Вважаю, що такі заходи варто проводити регулярно.



Тячівський район
Закарпатської області.

ДовІдково

 

Загальна площа мисливських угідь державного підприємства «Мокрянське лісомисливське господарство» становить 33,2 тисячі гектарів, більшість із них — лісові масиви, де живуть різноманітні дикі звірі: бурий ведмідь, олень благородний, козулі, зайці, куниці, рисі, дикі кабани й коти, а також найбільш поширені хижаки — вовки та лисиці.

 

На знімку: ось який вигляд має «їдальня» для звірів узимку.


Фото прес-служби обллісмисливгоспу.