Що завадило буряківникам Вінниччини зібрати урожай цукристих до того, як поля замело снігом? Скільки цукру втратили через підмерзання буряків?

 

Корінці присипала віхола і "прибив" мороз

 

Понад 200 тисяч тонн солодких корінців залишалося на полях Вінницької області на кінець минулого тижня. У перший день зими в області прозвітували про завершення копання цукрових буряків. Викопати-викопали, а ось доставити на заводи не встигли. Сировину звозили у кагати край поля. Тут її присипала віхола і "прибив" мороз.

 

Замерзлі корінці транспортують на переробку. Роботу продовжують п'ять цукроварень. Юзефо-Миколаївський цукровий уже завершив виробництво. Цей завод має найменшу добову потужність у порівнянні з іншими п'ятьма цукроварнями, тому його ранній фініш не викликає запитань.

 

Запаси буряків залишаються також на кагатних полях заводів. На кінець декади їх нараховувалося понад сто тисяч тонн. Отже, загалом ще треба переробити приблизно триста тисяч тонн коренів.

 

Якої якості сировина, що побувала на морозі?

 

Навіть замерзлий корінець -- солодкий

 

Показник цукристості на підприємствах визначають щоденно. Цифра щоразу змінюється. Однак залишається високою -- 18,3 відсотка, 18,2, 18 відсотків. Середня цукристість коренів за весь період їх копання становить 18,7 відсотка.

-- Дуже важливо переробити буряки у найкоротший термін, -- пояснює економіст Вінницької обласної асоціації "Поділляцукор" Леонід Козодой. -- Підмерзлі корені гниють. Особливо після того, як температура повітря змінюється з морозної на плюсову. А такі перепади спостерігаються зараз у нашому регіоні. Якщо ж буряки швидко порізати і переробити, втрати цукру в коренях будуть незначні.

 

Фахівці припускають, що у нинішній ситуації замерзлі корені втрачають у цукристості приблизно один відсоток від попереднього показника. Незважаючи на це, вихід цукру непоганий -- 15 відсотків. Втрати цукру через те, що вчасно не вдалося забрати буряки з поля, за підрахунками Леоніда Козодоя, становитимуть приблизно три з половиною тисячі тонн.

 

Треба запускати ще хоча б два заводи

 

Площа під цукристими у нинішньому році на Вінниччині становила 55 тисяч гектарів. Протягом останніх п'яти років буряковий лан "приріс" майже на 15 тисяч гектарів. Крім того, частину сировини завозять з сусідніх областей -- Київської, Житомирської.

 

-- Кількість сировини збільшилася, а виробничі потужності для її переробки залишилися ті само, -- зауважує Леонід Козодой. -- Пік навантаження припав на нинішній рік, бо й урожайність сягнула надзвичайно високого показника. На круг вийшло майже п'ятсот центнерів. Тож деяким заводам вистачить роботи ще й у січні 2017-го.

 

Новий рік зустрічатимуть на виробництві робітники Жданівської цукроварні. У цього підприємства найбільше сировини на полях. Добова потужність їх переробки невисока -- 3,5 тисячі тонн. Загалом у нинішньому році у Жданівці зібрали понад 500 тисяч тонн буряків. Фахівці припускають, що частину їхньої сировини можуть перевезти на інші заводи компанії, в яку входить цукроварня. Якщо цього не буде зроблено, гудок про завершення сезону на цьому заводі пролунає тільки у другій половині січня.

 

Після першого снігу, що випав у середині листопада, на двох цукроварнях -- Гайсинській і Крижопільській -- вдалися до маневру технікою. Зосередили комбайни на полях Крижопільського району, де залишалася значна частин не викопаних коренів. Відкинули метод переробки сировини "з коліс", за яким працювали в останні роки. Згадали радянські часи, коли головним завданням на буряковому полі було дістати корінці із землі і вивезти у бурти поближче до дороги. Такі само бурти нині чорніють на білому снігу.

 

-- На наступний виробничий сезон треба буде запускати в роботу ще хоча б два заводи, -- наголошує Леонід Козодой. -- Площу цукристих планують розширити до 60 тисяч гектарів. Сировини стане більше. Можна вже тепер стверджувати - на шести підприємствах вчасно переробити її буде проблематично.

 

ДОСЛІВНО

 

Микола ВЛАСЮК, голова Вінницької обласної асоціації "Поділляцукор":

 

-- Цукрозаводи Вінниччини експортують цукор у понад двадцять країн. Зарубіжний попит "рятує" ціну на внутрішньому ринку -- третій місяць поспіль тонна солодких кристалів коштує на рівні 14 тисяч гривень.

 

ДОВІДКОВО

 

Майже три мільйони тонн солодких коренів зібрали у нинішньому році на Вінниччині. Середня урожайність становить 499 центнерів з гектара (на сто центнерів більше минулорічного показника). Найщедріше вродили цукристі в Оратівському районі -- 638 центнерів на круг, в Іллінецькому -- 571, Бершадському -- 532 центнери.

 

Цукру у корінцях також більше ніж торік, середній показник цукристості -- 18,7 відсотка, вихід цукру -- 15,5 відсотка.

 

ПРОГНОЗ

 

Майже 400 тисяч тонн цукру зварили на Вінниччині станом на кінець першої декади грудня. Восени фахівці прогнозували річний показник на рівні 415--420 тисяч тонн. Нині цифру "підправили": "цукровий Донбас", як називають Вінниччину, видасть на-гора не менше 430 тисяч тонн солодкого піску. Стільки було у 2014-му. Торік зварили 313 тисяч тонн солодких кристалів.

 

Віктор СКРИПНИК.

 

Вінницька область.

 

Голос України