Пам'ять льотчика-снайпера генерал-лейтенанта Василя Нікіфорова вшанували на його батьківщині: в райцентрі Калинівка на Вінниччині урочисто відкрили меморіальну дошку на фасаді школи, яку закінчував майбутній ас.

 

На знімках:

 

меморіальна дошка
нагадуватиме учням і вчителям школи
про лицаря неба Василя Нікіфорова

 

честь генералу віддає
його племінник майор авіації
В'ячеслав Нікіфоров

 

Рекордну кількість годин -- 3300 -- провів він у небі за роки служби в авіації. Останні польоти здійснив над Донбасом, з перших днів агресії виконував завдання в зоні АТО. За його голову бойовики встановили винагороду. Відважного захисника країни здолала невиліковна хвороба. Він пішов із життя в березні 2015-го. П'ять місяців не дожив до 61-го дня народження.

 

Ініціатором встановлення пам'ятної дошки виступила районна влада. Голова райдержадміністрації Володимир Гаврилюк нагадав присутнім, що ім'я їхнього земляка присвоєно 299-й бригаді тактичної авіації Повітряних сил та літаку Су-27. "Генерал Нікіфоров літав на всіх типах літаків-винищувачів", -- наголосив майор авіації племінник генерала В'ячеслав Нікіфоров. Старший брат генерала Іван передав присутнім військовим із музею Повітряних сил парашут льотчика. "Для нашої родини це пам'ятна реліквія, її торкалися руки брата, але її мають бачити авіатори, інші відвідувачі музею", -- зауважив Нікіфоров.

 

"Василь Нікіфоров -- лицар неба" -- роботу на таку тему підготувала на обласний конкурс вчителька з рідного села льотчика Павлівка, що поруч із райцентром, Оксана Гринчук разом з учнем Дмитром Стадником. Конкурс "Вінниччина: славні сторінки історії" організував Вінницький державний педагогічний університет імені Коцюбинського. Журі присудило друге місце документальній розповіді про знаного далеко з межами краю льотчика.

 

Віктор СКРИПНИК.

Фото Василя БАБІЯ.

 

Вінницька область.

 

Голос України