З початком бойових дій на сході країни життя на цих територіях не зупинилося. Влада фейкових республік докладає максимум зусиль для того, щоб імітувати державу зі всіма її атрибутами. Факти народження, смерті, спадкування, укладання та розірвання шлюбу супроводжуються документуванням із проставлянням печаток невизнаних республік. Цілком зрозуміло, що всі ці «документи» не мають на території України юридичної сили, адже видаються органами, яких фактично не існує. Відомості про ті чи інші юридичні події, що трапляються на непідконтрольних територіях, не вносяться до державних реєстрів України, а отже, де-юре вони не відбуваються.

Одним із напрямків популізму сепаратистів є паспортизація населення. В жодній цивілізованій країні «паспорт» самопроголошеної республіки не визнаватиметься. Деякі ЗМІ поширюють інформацію, що при видачі «паспорта» самопроголошених республік відбувається вилучення українського паспорта. Проте навряд чи такий підхід реалізовуватиме окупаційна влада, адже якщо громадянин втратить український паспорт, принаймні до його відновлення він не зможе отримати соціальні виплати, в тому числі пенсії. Зрозуміло, що неможливість отримання населенням непідконтрольних територій хоч якогось доходу від України змусить владу самопроголошених республік забезпечувати безперебійне фінансування населення, що зробити неможливо. Тому представникам терористичних організацій до вподоби ідея подвійного громадянства жителів окупованих територій: і український паспорт можна залишити, і фейкової республіки отримати. Та й самі жителі окупованих територій розуміють: військовий конфлікт у майбутньому завершиться, і український паспорт у разі пошкодження чи знищення таки доведеться відновлювати.

Якщо внаслідок бойових дій паспорт громадянина України був пошкоджений або втрачений, для оформлення нового особа подає до територіального підрозділу Державної міграційної служби України такі документи:

— заяву на оформлення паспорта на заміну втраченого;

— дві фотокартки розміром 3,5 х 4,5 см;

— квитанцію про сплату державного мита;

— документи, на підставі яких до паспорта вносяться відмітки (про наявність паспорта громадянина України для виїзду за кордон, про укладення чи розірвання шлюбу, про реєстрацію місця проживання);

— копію постанови про порушення або відмову в порушенні кримінальної справи за заявою особи до органів внутрішніх справ про викрадення паспорта (за наявності).

Встановлювати факти, що відбулись у «ДНР», «ЛНР», доведеться лише через суд. Жителям східного регіону, які не змогли через життєві обставини переселитися на підконтрольну територію, радимо все ж отримувати «документи» з печатками самопроголошених республік. Ідеться не про сепаратистські «паспорти», а про різноманітні довідки, виписки з медичних закладів про народження, смерть осіб і т. п. Це пояснюється тим, що такі «документи» стануть у пригоді при встановленні тих чи інших обставин в судах, оскільки можливості легалізації таких «документів» не існує.

Суди невідкладно розглядають справи. Враховуючи різноманітність життєвих ситуацій, що трапляються в зоні АТО, парламент адаптує законодавство до умов життя в окупації. Так, заява про встановлення факту народження особи на тимчасово окупованій території може бути подана батьками, родичами, їхніми представниками або іншими законними представниками дитини до будь-якого суду за межами такої території України незалежно від місця проживання заявника. Заява про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України може бути подана родичами померлого або їхніми представниками до суду за межами такої території. Окрім того, справи про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України розглядаються невідкладно з моменту надходження відповідної заяви до суду. Ухвалене судом рішення підлягає негайному виконанню. Копія судового рішення видається особам, які брали участь у справі, негайно після проголошення такого рішення або невідкладно надсилається судом до органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення для державної реєстрації народження або смерті особи.

 

ДОВІДКА

З листопада 2014-го по серпень 2016 року в зонах «ДНР» зареєстровано 17 086 актів про народження дитини.