Які б загрозливі порівняння не наводилися для характеристики ситуації з акціонерною компанією «Харківобленерго», вони не будуть перебільшенням.

 

У засобах масової інформації в контексті проблеми електропостачання споживачів Харківського регіону традиційними стали слова «катастрофа», «колапс» та «криза».


Чому ще донедавна успішне підприємство опинилося на краю прірви? Причиною всьому стали борги. Шалені, астрономічні! Слід вдуматися лише в одну цифру — мільярд гривень! Саме стільки на кінець поточного року становитимуть неплатежі за електроенергію комунальних підприємств «Харківводоканал», «Харківські теплові мережі» та «Міськелектротранссервіс». Вражає? Свідомість пересічних громадян — так, але не чиновників! Бо як тоді пояснити те порочне коло байдужості, в якому опинилися харківські енергетики? На жаль, численні звернення трудового колективу до можновладців нагадують крик стражденного в пустелі.


З середини жовтня 2016 року Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, ввела щодобові утримання коштів з поточного рахунку АК «Харківобленерго». Такий жорсткий фінансовий прес став результатом недоплати харківських енергетиків в ДП «Енергоринок». Але постає питання — як енергокомпанія може розрахуватися, коли комунальники відверто саботують виконання чинного законодавства та договірних відносин?


Сьогодні б’ють на сполох не тільки енергетики, експерти, громадські активісти, а й мешканці Харкова та Харківської області. Людей хвилює питання — чи буде зимою в домівках тепло і світло? На жаль, події розгортаються за невтішним сценарієм. Незважаючи на заяви очільників підприємств-боржників відновити повні розрахунки за електрику, віз, як кажуть, і нині там. Складається стійке враження, що у комунальників проблема полягає не в дефіциті коштів, а у відсутності бажання з ними розлучатися. Понад те, той само водоканал, прикриваючись необхідністю розрахунків з АК «Харківобленерго», постійно наполягає на підвищенні тарифів.


На початку листопада поточного року вступили в дію нові тарифи на воду і каналізацію, але вони, як стверджують на підприємстві, вже не покривають усі витрати. Тому водопостачальники направили до національного регулятора пакет документів на ще одне підвищення вартості послуг. У заступника голови Харківської облдержадміністрації Євгена Шахненка ця інформація викликала подив, бо ще кілька місяців тому обласну державну адміністрацію запевняли — після підвищення тарифів проблему з поточними розрахунками за електроенергію буде знято з порядку денного. Але вийшло все зовсім не так!


Кризова ситуація з боргами комунальних підприємств склалася тільки в Харківській області. В інших регіонах країни чомусь знаходяться кошти для розрахунків за електроенергію. Тому виникає впевненість у штучному характері неплатежів. Ось тільки куди зникають, так би мовити, «зекономлені» гроші?


На сьогодні АК «Харківобленерго» за власний рахунок фінансує виробничу діяльність комунальних підприємств. Це ті кошти, які повинні були піти на придбання палива, матеріалів, поповнення аварійного запасу, виплату заробітної плати.


Через катастрофічний фінансовий стан компанія вимушена повністю зупинити виконання планових та аварійних ремонтів, підключення споживачів до електричних мереж. Виходить дуже сумний результат — багатомільйонні борги ведуть до розвалу підприємства.


Водночас слід нагадати — протягом багатьох років компанія є одним з найбільших у Харківському регіоні платників податків та зборів у бюджети всіх рівнів. Виходить, що знекровлення підприємства завдає удару по пенсіонерах, сферах освіти та охорони здоров’я.


Борги комунальних підприємств, як бумеранг, б’ють по них самих. Цьогоріч АК «Харківобленерго» збиралася вкласти понад 110 млн. гривень у розвиток і реконструкцію електропостачання міста. У переліку технічних заходів було також поліпшення надійності постачання водоканалу, теплових мереж і міського електротранспорту.


Не варто забувати, що Харківська область межує із зоною АТО і є прикордонним регіоном. Електричні мережі компанії живлять підприємства оборонно-промислового комплексу, військові частини, об’єкти ППО, блокпости, шпиталі, прикордонну інфраструктуру. Можливі перебої в електропостачанні вкрай негативно позначаться на обороноспроможності країни.


Протягом уже двох місяців компанія взагалі не отримує кошти на свій поточний рахунок. Через такі дії регуляторного впливу підприємство втратило понад 160 млн. грн., які повинно було спрямувати на підготовку електричних мереж до осінньо-зимового періоду, поповнення аварійного запасу, придбання палива тощо.


За словами начальника управління паливно-енергетичного комплексу Харківської обласної державної адміністрації Олексія Білоцького, обленерго поки що справляється зі своїми завданнями, але якщо не оплачуватиметься бодай поточне споживання електроенергії, то це призведе до краху підприємства.


Мешканці Слобожанщини пам’ятають події грудня 2015 року, коли в результаті стихійного лиха виявилися знеструмленими споживачі практично всіх районів Харківської області. Протягом тижня енергетики повністю відновили подачу електроенергії. Тоді допомогу АК «Харківобленерго» надали підприємства-постачальники енергетичного обладнання, які відвантажили свою продукцію в борг. На жаль, такий сценарій виходу з можливої кризової ситуації нині виключено, тому що у компанії відсутні кошти для оплати необхідних матеріалів.


Голова первинної профспілкової організації АК «Харківобленерго» В’ячеслав Тютюнник каже, що психологічна атмосфера в семитисячному трудовому колективі наближається до точки кипіння і може обернутися соціальним вибухом. Енергетики з власної кишені вимушені платити за неповороткість судової системи, яка вже тривалий час не може винести рішення по, здавалося, однозначних справах щодо стягнення з КП «Харківводоканал» заборгованості за спожиту електроенергію. Та судова тяганина триває, і кінця краю поки що не видно. Єдиним проміжним рішенням представників Феміди стала... заборона енергетикам відключати об’єкти боржника. Ось таке криве дзеркало правосуддя!


Трудовий колектив АК «Харківобленерго» чесно заробленими коштами вимушений платити за незрозумілу позицію НКРЕКП, ліцензіатами якої є енергетична компанія та два найбільші комунальні підприємства-боржники. Однак чомусь штрафні санкції застосовуються винятково до АК «Харківобленерго», а несвоєчасні та неповні розрахунки водоканалу і теплових мереж постійно залишаються поза увагою національного регулятора!


Кваліфіковані фахівці АК «Харківобленерго» цілодобово забезпечують безперебійне та якісне електропостачання регіону. Працювати доводиться у складних, а іноді навіть в екстремальних погодних умовах. Жодного разу енергетики не відступили перед труднощами, не залишили споживачів напризволяще. Однак приходить час, коли запас міцності навіть у досвідчених професіоналів вичерпується. Невиплата заробітної плати, відсутність упевненості у завтрашньому дні змушують працівників компанії приймати рішення про звільнення з роботи.


Таким станом справ дуже стурбовані в Харківському обласному комітеті «Укрелектропрофспілки». Її очільник Микола Кригін добре пам’ятає досить складні дев’яності роки минулого сторіччя, коли українській енергетиці доводилося, без перебільшення, виживати. Микола Іванович застерігає від можливого повернення в часи тотальної заборгованості за енергоносії.


Термін «віялові відключення» і тепер викликає відчуття дискомфорту. Однак практика погодинного постачання електроенергії, як це не гірко визнати, може повернутися будь-якої миті. Відповідно до умов договору, укладеного між АК «Харківобленерго» та ДП «Енергоринок», у разі якщо енергокомпанія здійснює оплату не в повному обсязі або несвоєчасно, то можуть вводитися обмеження електропостачання в Харківський регіон.


Руйнація енергетики Харківщини призведе до соціальної катастрофи. Про який опалювальний сезон можна буде говорити у разі припинення повноцінної діяльності АК «Харківобленерго»?


Необхідно зрозуміти, що енергетики обстоюють не інтереси власної компанії, а всієї громади Слобожанщини. Вочевидь, уже прийшов час від слів про захист добробуту харків’ян перейти до реальних справ!
Чи існує вихід із ситуації? Незалежні експерти у сфері енергетики дають свої рецепти розв’язання проблеми з боргами. По-перше, керівництву комунальних підприємств необхідно взяти кредити для погашення хоча б частини заборгованості. По-друге, предметно зайнятися енергоефективністю свого виробничого обладнання. І нарешті, комунальникам варто дотримуватися простої формули: рівень споживання електроенергії має відповідати можливостям її оплати.


Тепер усім зрозуміло, що часу для виправлення ситуації з відновлення повноцінної роботи компанії майже не залишається. Тому слід у найкоротший термін на останній цьогоріч сесії Харківської міської ради вирішити питання щодо виділення коштів на забезпечення повних розрахунків комунальних підприємств-боржників за спожиту електроенергію.

Харківська область.

 

 Місцеві енергетики страйкували майже всю осінь.


Фото надане автором.