Держстат назвав кількість безробітних в Україні.

Вартість електроенергії може знизитися.

Стипендія має бути гідною.

 

Держстат минулого тижня оприлюднив дані про ситуацію з безробітними у державі. Станом на листопад цього року порівняно з жовтнем кількість безробітних зросла майже на 7%. Як повідомляє Державна служба статистики України, кількість безробітних збільшилася на понад 21 тисячу осіб (з 316,2 тис. до 337,9 тис.). При цьому середній розмір грошової допомоги з безробіття зменшився на 11 грн. (з 1884 до 1873 грн.).

Повідомляється, що серед зареєстрованих безробітних лише 264 тисячі осіб отримують грошову допомогу. Додамо, що відомості наводяться без урахування непідконтрольних Києву територій Донбасу і Криму.


Нацкомісія, що здійснює регулювання в сфері енергетики та комунальних послуг, планує зменшити оптово-роздрібну ціну електричної енергії вже з 1 січня і, відповідно, з 1 квітня 2017 року. Таке рішення може бути ухвалено сьогодні, 20 грудня, на засіданні НКРЕКП. За проектом постанови НКРЕКП пропонує встановити середньорічну ринкову гуртову ціну на увесь наступний рік на рівні 1285,06 грн./МВтг, без ПДВ (нині це 1490 грн./МВтг, без ПДВ).


Поквартально зниження ціни матиме такий вигляд. З 1 січня оптово-ринкову ціну буде знижено на 10%, що становитиме 1341,6 грн./МВтг. З 1 квітня оптово-ринкова ціна зменшиться ще на 5,8% і становитиме 1263,8 грн./МВтг. У 3-му і 4-му кварталах наступного року зниження ціни не планується. Очільник Міненергетики і вугільної промисловості Ігор Насалик підтвердив ці відомості, заявивши, що зниження буде першим за останні чверть століття. Основою для ухвалення такого рішення є цілком стабільна генерація електричної енергії в Україні.


Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман минулого тижня на зустрічі із студентами і викладачами Буковинського державного медичного університету в Чернівцях заявив, що розмір студентської стипендії наступного року передбачається в межах від 1600 до 2000 грн., а визначатимуть конкретно і контролюватимуть справедливий її розподіл студентські ради.


Володимир Гройсман також заявив, що стипендія не є високою, проте поки що її розмір залишатиметься саме таким. Прем’єр-міністр також розповів, що розмір стипендіального фонду для студентів наступного року збільшено на 576 мільйонів гривень.


«Уряд на 576 мільйонів гривень збільшив увесь стипендіальний фонд. Моя думка: ті, хто навчається краще, мають отримувати більше», — сказав Гройсман і додав, що наступного року, окрім соціальної, збережеться і звичайна стипендія з державного бюджету, і вона має бути гідною.


Підсумовував Віктор БОНДАР.