Понад триста професійних хористів заспівали у Вінниці на Європейській площі колядку "Щедрик" в обробці Миколи Леонтовича. У такий спосіб земляки композитора відзначили сторіччя з часу першого виконання відомого твору.

 

Фото надано
організаторами мистецької акції.

 

Організаторами мистецької акції стали викладачі і студенти Вінницького гуманітарно-педагогічного коледжу. Їхню ініціативу підтримали учасники професійних хорів з місцевого державного педагогічного університету імені Коцюбинського, фольклорний гурт "Мокоша" училища культури і мистецтв, що носить ім'я Леонтовича, хор Хрестовоздвиженського храму, а також храму Матері Божої Ангельської, учасники етноколективу "Коло", дитячі співочі колективи низки шкіл тощо. У масовому співі лунали також голоси окремих професійних солістів.

 

Один з організаторів акції Ірина Годна, каже, що спершу колядка мала лунати в одному з торговельних комплексів міста. Однак простора зала не змогла вмістити всіх охочих. Нове місце обрали неспроста -- на Європейській площі триває різдвяний ярмарок. Виконання "Щедрика" доповнило атмосферу свята. Професійних хористів підтримали вінничани, які зібралися на площі. Підспівували навіть продавці у різдвяних будиночках.

 

Керувала зведеним хоровим колективом професійний диригент -- викладач державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського Наталя Сизова.

 

Пісня над майданом лунала декілька разів. Три перші виконання починав зведений хор. Потім диригент закликала зробити це присутніх глядачів. Їх спів одразу підтримали хористи. У руках вони тримали аркуші паперу з літерами і цифрали, що утворювали слово "Щедрик" і число "100". У перерві між співом вигукували гасла "Щедрику -- сто!", "Дякуємо!".

 

Земляки Леонтовича мають намір втілити в життя ще один задум -- записати диск з виконанням різдвяної колядки популярними українськими співаками. Першим дав на це згоду народний артист України Павло Зібров, який родом з Вінниччини. Охочі долучитися можуть звертатися до Вінницького гуманітарно-педагогічного коледжу або повідомити про це в Інтернеті на сторінці навчального закладу.

 

Перше офіційне виконання української народної щедрівки в обробці Миколи Леонтовича здійснив хор студентів університету Святого Володимира під орудою Олександра Кошиця у 1916 році. Після виступу колективу у Європі й Америці колядка прижилася у багатьох країнах. За кордоном її знають під назвою "Колядка дзвонів".

 

Віктор СКРИПНИК.

 

Вінницька область.

 

Голос України