День жалоби оголосила Вінницька міськрада 23 грудня нинішнього року. Земляки прощатимуться з бійцем 53-ї бригади 39-річним Дмитром Неумивакіним.

 

Як пояснив керівник відділу допомоги учасникам АТО облдержадміністрації Андрій Грачов, молодший сержант Неумивакін потрапив у полон до бойовиків, звідти живим не повернувся. На його тілі експерти зафіксували сліди жорстоких тортур. Пройшло немало часу, поки вдалося ідентифікувати героя. Його встановили завдяки експертизі ДНК. Тіло знаходилося у Дніпропетровську.

 

Дмитро був росіянином, народився і виріс на Північному Кавказі. В Україну прибув на другий рік незалежності нашої держави. Тут служив в армії. Мріяв потрапити у миротворчий батальйон, який готували до відправки в Ірак. На жаль, мрія не здійснилася. З початком бойових дій на Донбасі прийшов у військкомат. Після демобілізації підписав контракт зі Збройними Силами і знову повернувся на передову.

 

У цей само день проведуть в останню путь ще одного бійця -- 22-річного Олександра Вінярського. Командир-навідник отримав вогнепальне поранення в голову на Світлодарській дузі. Воно виявилося несумісним із життям. Поховають відважного захисника рідної землі у місті Хмільник, звідки він родом.

 

Пам'ять полеглих на Світлодарській дузі вінничани вшанували колективною молитвою, що відбулася в обласному центрі на Майдані Героїв Небесної Стоні. Понад сто людей із запаленими свічками у руках молилися за загиблих. Згадували також земляків, які не повернулися живими із зони АТО. Півколом виставили портрети багатьох із них. Перед світлинами запалили лампадки. Після молитви майдан завмер у хвилині мовчання.

 

Віктор СКРИПНИК.

 

Вінницька область.

 

Голос України