Державне підприємство «Укрхімтрансаміак» припинило перекачування аміаку за маршрутом Тольятті—Горлівка—Одеса. У Міністерстві економіки пояснюють зупинення транзиту тим, що російська компанія вичерпала квоти на використання трубопроводу на 2016 рік. Однак у російській компанії «Тольяттіазот», яка здійснює прокачування аміаку в порт «Южний», де його вантажать на судна для відправлення на експорт, вважають, що дії українського оператора аміакопроводу пов’язані з тарифним конфліктом. 18 травня 2015 року Міністерство економічного розвитку і торгівлі України ввело надбавку до тарифу на транзит аміаку в розмірі 1,6 долара за тонну. В «Тольяттіазот» назвали підвищення вартості транзиту незаконним і домоглися його скасування у Вищому адміністративному суді України. Згідно з його рішенням «Укрхімтрансаміак» має не тільки повернутися до попередніх тарифів, а й відшкодувати російській компанії суму переплат. Однак, як повідомляє «Тольяттіазот», український оператор категорично наполягає на збереженні підвищеного тарифу.


Варто відзначити, що прокачування російського аміаку є одним з важливих джерел доходу Одеського припортового заводу — надходження становлять від 5 до 10 відсотків від загального обсягу. Починаючи з 2014-го між ДП «Укрхімтрансаміак» і російською компанією постійно виникають різні конфлікти, які вже кілька разів призводили до блокування транзиту.


Як заявив віце-прем’єр Степан Кубів, Україна відновить прокачування аміаку після підписання нової угоди з російською стороною.

Одеса.