Спочатку трохи історії. Медицина на Закарпатті має давні традиції. Один лише приклад: цього року обласна клінічна лікарня імені Андрія Новака відзначила 150-річчя. Та більш-менш належну увагу охороні здоров’я населення почали приділяти у 20—30-х роках минулого століття, коли край входив до складу Чехословаччини. Але справжній розвій практичної і наукової медицини, створення медичного факультету в Ужгородському університеті розпочався наприкінці сорокових — на початку п’ятдесятих років ХХ століття. І відтоді медичні послуги для населення розвиваються по висхідній. За роки незалежності відкрито нові корпуси в декількох районних лікарнях, хірургічні корпуси в обласних дитячій і клінічній лікарнях, став до ладу в 2004-му чотириповерховий обласний кардіоцентр. Також відкрито десятки приватних і галузевих санаторіїв та профілакторіїв...

 

На запитання кореспондента «Голосу України» про нинішню ситуацію в обласній медицині відповідає в.о. директора департаменту охорони здоров’я ОДА Тетяна Міцьо.


— Нині в області 641 лікувально-профілактичний заклад. Мережу галузі становлять: 25 закладів обласного підпорядкування, 13 центрів первинної медико-санітарної допомоги, 6 центральних районних лікарень, 10 районних, 10 міських лікарень (із них одна центральна міська та одна міська дитяча), дві районні та одна міська поліклініки, 9 дільничних лікарень, один районний диспансер, дві районні стоматологічні поліклініки, 293 амбулаторії загальної практики сімейної медицини та 285 фельдшерсько-акушерських пунктів. Переважна більшість (а в районах майже всі) — державні.


Варто також зазначити, що в галузі охорони здоров’я області працюють майже 23 тисячі фахівців: 4578 лікарів та 10293 середні медичні працівники.


Подальшого розвитку в краї набуває реорганізація первинної медико-санітарної допомоги на засадах сімейної медицини. Станом на перше жовтня сімейними лікарями обслуговується 786376 осіб сільського та 454758 осіб міського населення. В області зареєстровано 771,25 посади сімейних лікарів. Ліжковий фонд закладів охорони здоров’я — 8314. Забезпеченість ліжками становить 66,2 на десять тисяч населення.


Заклади охорони здоров’я області закуповують ліки, витратні матеріали та медичне обладнання самостійно за рахунок коштів субвенцій медичної і з державної казни місцевим бюджетам, коштів області та отримують матеріальні цінності, закуплені централізовано МОЗ України.


— Чи здійснює ваш департамент закупівлю ліків, зокрема вакцину проти грипу?


— Департаментом закуповуються ліки в рамках реалізації заходів, передбачених регіональними програмами в сфері охорони здоров’я.


На виконання програми протиепідемічних заходів та боротьби з інфекційними хворобами на 2012—2016 роки передбачена також закупівля вакцини проти грипу. Зокрема, до кінця року обласною клінічною інфекційною лікарнею планується закупити 400 доз вакцини.


— Як здійснюється розподіл придбаних департаментом ліків, обладнання, витратних матеріалів?


— Розподіл здійснюється відповідно до заявок закладів охорони здоров’я, обласних поза-штатних спеціалістів та на основі відповідних наказів.


— Чи є в області державні аптеки?


— Державних аптек немає, — це вже пристає до розмови начальник Державної служби з лікарських засобів і контролю за наркотиками в Закарпатській області Петро Яцук. — Діють сорок дві комунальні аптеки — одна в Ужгороді й сорок одна по області, які належать до обласного виробничого об’єднання «Фармація». А загалом приватних аптек і аптечних пунктів на Закарпатті — 720. Із них два оптові склади в місті Хусті й Хустському районі.


Від себе додамо: чи не через відсутність державних аптек, де б вівся належний контроль за їх діяльністю й цінами на лікарські засоби, дорожнеча ліків зашкалює? А населення в переважній більшості — особливо в депресивних гірських районах — бідне... Тож це серйозна соціальна проблема.

Закарпатська область.