Як відомо, 2017 рік за східним календарем — рік Півня. Символіка Півня, який, до речі, може бути і золотим, і червоним, — неоднозначна.

 

Жінкам цього року рекомендують бути дуже пильними і обережними щодо висловлювань відносно своїх чоловіків, водночас чоловікам — стати стриманішими і більш уважними до своїх дружин, більш відповідальними за власну родину, не витрачати свій потенціал та енергію на весь світ та на інших жінок.

 

В інформаційно-енергетичному плані (вивчає наука еніологія) — рік дуже потужній, бо закладається «звивання» з різних інформаційних потоків — нова «нитка життя-долі» держави і кожної окремо взятої родини.

 

Починається реальна війна з корупціонерами. «Дракон починає жерти свого власного хвоста» — підказує китайська мудрість. Чим, скажімо, ті, хто крав 10—20 років тому, відрізняються від тих, хто краде сьогодні? Питання дуже глибоке: тоді формувався фундамент нової держави, а тепер — це вже корупція і руйнування принципу недоторканності приватної власності.

 

Корупція, як вірус туберкульозу, котрий живе в кожному, але проявляє себе лише в дуже ослабленому і запущеному організмі. Боротьба з нею почнеться така, що деякі втратять усе, хтось врятується втечею. Для багатьох настануть часи великого сорому й страху, як кажуть, «бумеранг невігластва завжди повертається». Решта радітимуть з того. Але не треба забувати заповідь: «Не суди ближнього...»

 

2017-й — рік надій і випробувань, час закладання нового фундаменту і періоду розвитку суспільства, вдалий час для прояву творчих особистостей і водночас болісний для всього застарілого, що неодмінно буде змінюватися і ламатися. Формування нових еліт, а разом із ними і пріоритетів створить клас служителів українській державності. Неодмінно це приведе до влади нових поводирів, які будуть спиратися на клас шляхетної еліти.

 

Це рік «не думок і слів», а реальних дій, гідності й справедливості. Саме ці ознаки притаманні новій шляхетній аристократії, що зароджується в Україні.

 

Півень — символ прадавнього Ярила, покровителя весняного буйства природи, «боЯрів» — саме так називали давніх воїнів — людей зброї, саме з них пізніше сформувався клас шляхти, може позначити час «Пі» та реальних дій щодо очищення влади від різних корупціонерів. 2017-й — рік великого шансу для України стати на шлях демократичного, по-справжньому європейського вектора розвитку.

 

Вадим ПЕРЕГУДА,
краєзнавець.

 

Київська область.