За добу загинув 21 птах. Лебеді-шипуни вже давно облюбували для зимівлі озера, розташовані у заплаві Черемоша поблизу села Чортория. Вони стали візитівкою і села, і району, і всієї Чернівецької області. Місцеві мешканці підгодовують їх і рубають лід під час холодів. Нині там зимує понад сотня особин. І ось краєм поширилася тривожна звістка: голова села Брусниця Іван Загарія повідомив про смерть 16, а потім ще п’яти птахів. Трагедія сколихнула громадськість.

 

 

Упродовж години на озеро прибули ветеринари та інспектори Держпродпотребслужби Кіцманського району. Разом із рятувальниками вони виловили з озера загиблих птахів і відправили їх в регіональну лабораторію ветеринарної медицини, щоби з’ясувати причини загибелі.


Ветеринари припускають, що птахи помирають через якусь інфекційну хворобу, можливо, через пташиний грип. А місцеві мешканці схиляються до версії про отруєння. Мовляв, приїжджає дуже багато охочих помилуватися лебедями і погодувати їх із власних рук привезеними наїдками.


Відповідь на всі питання дасть експертиза та заключний діагноз, який надійде з науково-дослідницького інституту. Але люди занепокоєні, адже в разі діагнозу «пташиний грип» усіх лебедів буде знищено. Дехто вважає, що під цим приводом навіть здорових птахів можуть просто відстріляти. Головне управління Держпродпотребслужби в області просить буковинців поки що зменшити кількість візитів на пташину водойму.
 


Чернівецька область.


Фото з youtube.com.