Незважаючи на багаторазові застереження, прикарпатці щодня потерпають від морозів, особливо в сільській місцевості. Напередодні одразу двоє мешканців Тлумацького району потрапили до травматологічного відділення центральної районної лікарні. З обмороженням правої кисті руки ІІ ступеня на стаціонарному лікуванні перебуває 24-річний житель села, там лікується і мешканець села Гринівці 1998 року народження.

 

Із загальним переохолодженням тіла працівники патрульної поліції доправили до Рогатинської ЦРЛ й 29-річного мешканця Надвірнянського району, а в Косівську райлікарню потрапив 53-річний чоловік із села Середній Березів, який обморозив пальці обох рук. Також із обмороженням стопи до Коломийської дитячої лікарню госпіталізовано 16-річного юнака із села Мишин.

 

Місцеві рятувальники вкотре застерігають не залишати без особливої потреби свої домівки в сильні холоди, щоб уникнути обмороження. Та радять за перших його ознак негайно зайти в тепле приміщення. Якщо мороз дуже сильний, то краще не гуляти поодинці. Особливо це стосується дітей, оскільки терморегуляція в них ще не повністю налаштована, відпускати їх надовго на вулицю в мороз не можна. Потрібно кожні 15--20 хвилин повертатися в тепло, зігріватися і перевіряти стан шкіри та кінцівок.

 

ДОВІДКОВО

 

За статистикою, з початку 2017 року на Прикарпатті через обмороження та переохолодження на лікарняні ліжка потрапили 12 осіб, ще двоє загинули від холоду. Нагадуємо, що на території області розгорнуто 64 стаціонарні пункти обігріву.

 

Галина БРУХАЛЬ.

 

Івано-Франківська область.

 

Голос України