Японській газеті Sankeі стало відомо, коли в країні вступить на престол новий імператор.

Церемонія  передбачається 1 січня 2019 року. Така дата, стверджує видання, зазначена в законопроекті, який розробляє уряд, і який має бути подано до розгляду в парламенті у травні нинішнього року. Саме цього місяця відзначатиметься 30-річчя вступу на престол чинного імператора.

У серпні минулого року імператор Японії Акіхіто звернувся з безпрецедентним словом до народу, в якому поділився своїм побоюванням того, що його вік може не дати йому змоги належним чином виконувати обов’язки «символу країни та єдності нації». Звернення Акіхіто знайшло позитивний відгук серед японців, які дуже поважають свого імператора.

Водночас владі відреагувати на це звернення було не так просто, оскільки чинна конституція Японії не передбачає можливості відречення чи самовідречення імператора. Тож було створено комісію, яка напрацювала варіанти поправок до законодавства. Як стало відомо, дозвіл імператору відійти від державних справ буде надано, згідно з цими поправками, тільки в цьому конкретному випадку. І він не стосується його наступників. Тепер, після схвалення урядом, законопроект буде передано до парламенту.

Наступником імператора Акіхіто, якому нещодавно виповнилося 83 роки, стане його старший син Нарухіто. Йому 56 років, і він уже зараз виконує чимало доручень чинного імператора. Sankeі стверджує, що уряд Японії пропонує провести церемонії, пов’язані з переданням імператорської влади наступнику, саме на Новий рік, аби спричиняти «якнайменше незручностей для населення».

Ніна БАЛИКОВА.

Токіо.