Загострення проблем медичної галузі відчувають депутати Чернігівської обласної ради. Тож на засідання постійної комісії з питань охорони здоров’я, соціального захисту населення та у справах учасників АТО прийшли не тільки депутати та запрошені, а й керівники ради.

 

Звертаючись до учасників засідання, голова обласної ради Ігор Вдовенко наголосив, що питання, які внесено на розгляд профільної комісії, надзвичайно важливі для кожного громадянина, адже стосуються нагальних проблем надання медичних, соціальних та реабілітаційних послуг населенню області. Особливого значення, на переконання керівника, питання формування ефективної системи екстреної та первинної медицини, а також створення мережі вторинної ланки охорони здоров’я — госпітальних округів набуває в контексті проведення децентралізації. Ми повинні максимально сприяти тому, щоб кардинальні перетворення у сфері охорони здоров’я, спрямовані на забезпечення кожного мешканця області якісними медичними послугам, пройшли справді ефективно, враховуючи об’єктивні соціально-економічні, демографічні показники, — сказав голова обласної ради.
Керівник закладу «Обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» Чернігівської обласної ради Ігор Даниленко повідомив, що за дев’ять місяців минулого року центром виконано 210758 викликів. Це більше, ніж позаторік. Прибуття на місце екстреного виклику з моменту звернення в містах становить до 10 хвилин, у сільській місцевості — до 20 хвилин. Досягнення нормативу доїзду в сільській місцевості стає можливе за рахунок переадресації неекстрених викликів на ФАПи та амбулаторії в селах, де вони залишились. Водночас, сказав він, є серйозні проблеми з кадровим забезпеченням. За його словами, згідно із штатним розписом у центрі передбачено 1504 посади, але укомплектованість лікарями становить приблизно 60 відсотків, середнім медичним персоналом — 88 відсотків, майже така само ситуація і з водіями. Загалом на сьогодні службі не вистачає 80 лікарів. Фельдшерські бригади працюють у складі одного фельдшера та водія санітарного автомобіля, а для повноцінної роботи необхідно провести доукомплектування бригад другим фельдшером чи медичною сестрою. Ще більшу тривогу, як зазначалось на засіданні, викликає загальна негативна тенденція. Біда в тому, що і цього року медична реформа в області зводиться до закриття нових медичних закладів. Карта регіону стає білою від відсутності ФАПів та дільничних лікарень, а якість послуг у центральних районних лікарнях, м’яко кажучи, залишає бажати кращого. Лунало запитання: чи не стане створення госпітальних округів красивою оболонкою для проріджування в області уже й районних лікарень?


Серед іншого на засіданні наголошено, що для подальшої оптимізації роботи підрозділів екстреної допомоги та медицини катастроф в області треба поліпшити кадрову ситуацію, побудувати центральну оперативно-диспетчерську службу з надійним радіозв’язком, а також подбати про забезпечення членів виїзних бригад захисним одягом та взуттям.

Чернігівська область.