1 січня у Луцькому міжрайонному управлінні водного господарства відзначали півстолітній ювілей. Напередодні цієї славної дати там побував наш кореспондент.


Там, де починаються волинські ріки


З-поміж семи управлінь водного господарства Волині Луцьке обслуговує найбільшу територію — весь південь області. На решту шість управлінь припадають лише 9 із 16 районів, щоправда, більш багатоводних. 


 Зазирнімо на одну із найменших осушувальних систем — «Верхів’я річки Конопелька». Розташована вона за двадцять кілометрів на схід від Луцька, на межі лісостепової і поліської зон. Досить сказати, що за кілька кілометрів маємо перепад висот від 200 метрів над рівнем моря в селі Звірів і до 240 в сусідньому з ним селі Романові. На цій землі нині господарює СТзОВ «Романів», з керівником якого Віталієм Зарембою зустрілися напередодні ювілею місцевих водогосподарників. Віталій Миколайович — знана в регіоні людина. Він багато років працював першим заступником голови ОДА, а нині очолює профільну комісію в обласній раді. 


— У 1981-му я вже був виконувачем обов’язків голови колгоспу. Головою став уже наступного року, — пригадує перші роки роботи в Романові Віталій Заремба. — Саме здавали цю осушувальну систему. Землі тут були не заболоченими, а перезволоженими. Використовували їх лише для випасання худоби. Сьогодні в господарстві вони є одними з найпродуктивніших. Там вирощуємо 80—90 центнерів зернових, накопуємо з гектара по 700 центнерів цукрових буряків, цього року — 735 центнерів. Кукурудзи в сухому зерні зібрали по 147 центнерів з гектара. Всіма цими показниками ми завдячуємо не лише вмілій агротехніці, а й нашим колегам — водогосподарникам з Луцького міжрайонного управління. У нас немає жодного поля, що не впиралося б у якусь канаву. Сільська рада, за якою юридично закріплена вся внутрішньогосподарська меліоративна мережа і яка не має ні коштів, ні можливостей доглядати за нею, торік уклала з товариством договір про передачу нам осушувальної системи в оперативне управління. 


— Річ у тім, що в нас немає жодного поля, яке б не прилягало до рівчака. Вони забезпечують нормальний стік води, — продовжує свою розповідь Віталій Заремба. — Їх без відповідної техніки, без геодезичної зйомки місцевості просто так не викопаєш.

Кожні чотири-п’ять років нам потрібно їх чистити. Однак ідемо на ці затрати, бо це дає велику віддачу.


— З керівником СТзОВ «Романів» Віталієм Зарембою підтримуємо ділові відносини вже тривалий час, — долучається до розмови начальник Луцького міжрайонного управління водного господарства Іван Шевчик. — Щорічно проводимо очистку каналів, а якщо є необхідність, то й обкошуємо їх. Сприяємо їм у високоефективному використанні осушених земель. Приємно з таким господарством і його керівником працювати. Завжди знаходимо взаєморозуміння. Коли в нас виникали якісь проблеми, Віталій Миколайович нам теж ніколи не відмовляв. Отримуємо задоволення від цієї співпраці, бачимо її ефект.
Розповідаємо про все це, щоб читачі краще зрозуміли значення меліорації для нашого регіону. 


До чистих джерел


Оскільки наша розмова відбувалася напередодні ювілею управління, ми попросили його багаторічного керівника розповісти про свій колектив.


— Обслуговуємо міжгосподарські системи в семи південних районах нашої області, а це понад тисячу кілометрів каналів, більше як п’ятсот гідротехнічних споруд. Таке господарство потребує щоденної уваги. В кращі роки фінансування робіт здійснювалося переважно за кошти державного бюджету. Останнім часом, скажімо так, стало трохи гірше. Але ми також не стоїмо на місці, розвиваємося. Щороку наше управління надає послуг на 800—900 тисяч гривень. Беремо участь у всеукраїнському конкурсі «До чистих джерел». У 2015-му в селі Воротнів Луцького району разом з парафіянами місцевого храму, його настоятелем отцем Михаїлом відновили й упорядкували джерело. За виконані на ньому роботи управління посіло перше місце на цьому конкурсі і торік було нагороджене кубком, грамотами, цінним подарунком. Загалом у різних районах області вже відновили двадцять джерел. Нині за договором із Заборольською сільською радою проводимо очищення каналу в селі Антонівка Луцького району. Це дасть змогу уникнути підтоплень сільгоспугідь і господарств населення. Такі само роботи виконуємо і в Рожищенському районі. У ці святкові дня хочу сказати хороші слова про наших трудівників, завдяки чиїй сумлінній праці було досягнуто значних успіхів. Насамперед хочу відзначити оглядачів гідротехнічних споруд Цуманської експлуатаційної дільниці Анатолія Мацька й Анатолія Мельника, машиніста екскаватора, заслуженого працівника сільського господарства Миколу Гальченка, начальника відділу експлуатації водогосподарських систем Віру Бузінську, оглядача Луцької експлуатаційної дільниці Дмитра Лисака. До речі, Дмитро Володимирович працює в управлінні вже 45 років. Звичайно, що на наш ювілей їх усіх буде відзначено.


Редакція газети теж вітає цей славний трудовий колектив з 50-річчям.

 

Волинська область.

 


На знімку: начальник Луцького МУВГ Іван Шевчик, заступник начальника обласного управління водних ресурсів Віталій Мушка і керівник СТзОВ «Романів» Віталій Заремба (зліва направо).


Фото автора.