Традиційний новорічно-різдвяний фестиваль "Коляди в старому селі" зібрав минулої неділі у Закарпатському обласному музеї народної архітектури та побуту колядників з усього регіону. Кожен із тринадцяти районів зустрічав гостей у окремому обійсті, інформують в ОДА. Різдво Христове й старий Новий рік господарі відзначали з дотриманням традицій своєї місцевості, тож колядки відрізнялися й лунали кількома мовами -- українською, словацькою, угорською, німецькою та румунською.

 

На знімках:

 

під час колядування
біля і всередині
"Совиного гнізда"

 

Фото надано
прес-службою облдержадміністрації.

 

Керівник ОДА Геннадій Москаль, котрий прийшов на свято в гуні й крисані, разом із заступником голови облради Петром Грициком, головами райдержадміністрацій та представниками дипломатичних установ після урочистого відкриття "Коляди..." побували в кожному обійсті й побажали господарям і гостям щасливого Нового року.

 

-- Цього року на "Коляду..." прийшло набагато більше людей, ніж торік, -- зазначив Г. Москаль. -- Особливо радує те, що серед них маса туристів з інших областей і навіть із-за кордону. Це ще раз доводить, що традиційні свята слід продовжувати й розвивати, а паралельно -- засновувати нові фестивалі, які всій Україні показують самобутність нашої області й приваблюють сюди ще більше туристів.

 

А в суботу, на старий Новий рік, в Ужгороді стартував дводенний гастрономічно-колядницький фестиваль "Василля". Його відкрили тридцятеро школярів із прифронтового Станично-Луганського району (Луганська область) і взяли участь в обласному конкурсі колядницьких гуртів і вертепів "Нова радість стала..." Перед виступом школярі вручили голові ОДА Геннадію Москалю пам'ятний подарунок (на знімку) -- національний прапор України з побажаннями від Луганщини жити в мирі -- в соборній і неподільній Україні.

 

Через погодні умови фестиваль довелося проводити майже в екстремальних умовах, під вечір на критій сцені біля винних підвалів "Совине гніздо" на деякий час навіть зникло світло. Однак ті гості свята, що залишилися до кінця, не пошкодували. Темношкірі співаки виконанням українських народних пісень і хітів 80-х запалили публіку, яка танцювала на відкритому повітрі, незважаючи на снігову кашу. "Блек Старз" викликали на біс, а проводжали зі сцени тривалими оплесками.

 

Василь НИТКА.

 

Закарпатська область.

 

Голос України