Найбільш тривалий сезон з переробки буряків зафіксовано на Жданівському цукровому заводі на Вінниччині. Варити цукор тут розпочали 24 серпня 2016-го, а закінчили 11 січня нинішнього року і виробили найбільшу в історії підприємства кількість солодких кристалів — 70 тисяч тонн. Як повідомили в обласній асоціації «Поділляцукор», жодне інше підприємство «солодкої» галузі України не мало такого тривалого виробничого марафону.

 

— Оптимальною вважають роботу цукрового підприємства, коли воно має запас сировини на 90 діб, — каже економіст асоціації «Поділляцукор» Леонід Козодой. — У такому разі досягають позитивних економічних показників. У Жданівці заготовили сировини на 140 діб. Неспроста тут першими в області розпочали роботу. Для них сезон був не тільки найбільш тривалим порівняно з іншими заводами України, але й найбільш вдалим. Такої кількості цукру, як нині, тут не варили жодного разу, а підприємству вже 158 років.


Цукроварня невеликої потужності — 3,5 тисячі тонн буряків на добу. Модернізоване технологічне обладнання забезпечило нижчі порівняно з іншими заводами області втрати під час переробки коренів. Середній показник втрат на шести заводах, що працювали у цьому сезоні — 3,04 відсотка. У Жданівці — 2,4 відсотка. Фахівці уточнюють, що допустима цифра втрат — до чотирьох відсотків. Ще один чинник, що став запорукою успіху, високий вихід цукру. Він сягає 15,7 відсотка, тоді як середньообласний — 15,5 відсотка. Щоправда, показники могли б бути ще кращими. У грудні буряки довелося возити із засніженого поля. Викопати встигли до того часу, як пішов сніг, а оперативно транспортувати на завод не вдалося. Корені лежали у кагатах. Зріс показник фізичної забрудненості, змерзлі корінці частково втратили якість... Леонід Козодой звертає увагу на ще одну особливість продукції названого підприємства. «У Жданівці дуже якісний цукор, — наголошує співрозмовник. — Саме тому підприємство має угоди з виробниками шампанських вин та деяких безалкогольних солодких напоїв. На їх виробництво потрібен цукор першого класу, і в рядку з показником «мутність» повинно значитися «відсутня». Жданівські цукровари забезпечують продукцію найвищої якості, тому мають постійних споживачів. Причому така співпраця у них налагоджена уже багато років».


Незважаючи на солідний «вік» підприємства, його власники планують продовжувати модернізацію. «Мова йде про збільшення виробничої потужності Жданівського заводу, — зазначає Леонід Козодой. — Власники повідомили нам про свої плани оновити технологічний процес з тим, щоб у перспективі переробляти протягом доби шість тисяч тонн буряків. Це завдання не на один рік, але воно реальне. Маємо приклад Гайсинського цукрозаводу. Тут збільшили потужності до семи тисяч тонн добової переробки коренів. Раніше завод переробляв удвічі менше сировини».

Вінницька область.

 

Довідково

 

За даними обласної асоціації «Поділляцукор», на шести заводах Вінниччини, що переробляли буряки врожаю-2016, зварили 437,1 тисячі тонн солодких кристалів. Найбільше цукру отримали на Крижопільському цукровому — майже 136 тисяч тонн, на Гайсинському — 116,6 тисячі тонн, третій результат у Жданівських цукроварів — 70 тисяч тонн солодкої продукції.