На Вінниччині депутати облради запропонували нову форму благодійних пожертв на підтримку медицини. Департамент охорони здоров’я Вінницької облдержадміністрації зобов’язали запровадити заборону на благодійні внески в готівковій формі в комунальних медичних закладах краю. На їх територіях встановлять електронні термінали, й тільки через них сплачуватимуться пожертви.

 

Із такою ініціативою виступив керівник виконавчого апарату ради депутат Ігор Хміль. Її підтримали більшістю голосів. «Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації видати наказ про заборону залучення коштів до благодійних фондів через медичних працівників закладів охорони здоров’я та заборону приймати готівку від пацієнтів персоналом медичних закладів», — ідеться в рішенні сесії. Облрада зобов’язала також керівництво департаменту й головних лікарів медичних закладів встановити електронні термінали для безготівкової сплати благодійних пожертв на підтримку і розвиток медицини.


— Таким рішенням депутати констатують факт, що є проблема, на яку постійно звертають увагу пацієнти, — зазначив голова Вінницької облради Анатолій Олійник. — Водночас, ми запропонували шлях її вирішення. Йдеться про необхідність запровадження жорсткішого контролю за надходженням благодійних коштів у лікарняні заклади.


За словами керівника облради, факт дефіциту грошей на потреби медицини очевидний. Тому використання благодійної допомоги виправдано. «Важливо, що це усвідомлюють пацієнти, — продовжує Анатолій Олійник. — Вони готові робити добровільні пожертви. Тільки вимагають прозорості їх отримання й використання».


Рішення про заборону готівки в медичних закладах краю набуває чинності через три місяці після його прийняття, тобто в березні 2017-го.

Вінницька область.