У неділю Луцьк попрощався з колишнім головою міської ради, Почесним громадянином міста Антоном Кривицьким. Не стало одного з найбільш успішних керівника міста. Прожив Антон Федорович менш як 72 роки. За цей час встиг багато зробити для своїх земляків, і вони віддячували йому за це своєю довірою, чотири рази обиравши головою міськради.

 

Теперішня молодь може вже не пам'ятає, що саме Антону Кривицькому належала ідея перетворити вулицю Лесі Українки в середмісті на пішохідну. На початку 1990-х таких в Україні було лише три. Антон Кривицький також позбавив городян клопоту ходити в різні контори, щоб сплачувати комунальні та інші послуги, звівши їх в одну квитанцію і автоматизувавши облік.

 

Попри всю бідність тодішнього міського бюджету, у Луцьку проводили реконструкцію центральних вулиць. За підтримки Антона Кривицького в обласному центрі було споруджено пам'ятники Тарасу Шевченку, Михайлу Грушевському, покровителю Луцька Святому Миколаю, борцям за волю України, стали регулярно проводитися різноманітні мистецькі фестивалі.

 

Антон Федорович був живою, небайдужою людиною. Любив спілкуватися з людьми і чим міг допомагав їм, шанував ветеранів. Він знав місто до найменшої ямочки. За його зізнанням, про роботу забував лише під час цікавої театральної вистави або футбольного матчу рідної "Волині".

 

В останні роки часто хворів, однак ніколи не відмовляв у пораді теперішньому міському голові Миколі Романюку.

 

Волиняни збережуть для себе добру пам'ять про Антона Кривицького -- людину, яка прагнула зробити Луцьк європейським містом і багато досягла в цьому.

 

ДОВІДКА

 

Антон Федорович Кривицький народився 8 червня 1945 року в селі Виноградне Одеської області. Трудову діяльність розпочав у 17 років слюсарем на Луцькому електроапаратному заводі. У 1969 році закінчивши Львівський політехнічний інститут і, отримавши диплом інженера-будівельника, працював у Луцькому заводоуправлінні будівельних матеріалів. Із 1984 року працював в органах місцевого самоврядування. Спершу головою Нововолинського міськвиконкому. У 1987--1991 роках -- головою Луцького міськвиконкому. У 1991--1992-му був першим заступником голови Волинського облвиконкому, у 1992--1994 роках -- головою комітету інвестицій, будівництва, архітектури і містобудування Волинської облдержадміністрації. З 1994 року тричі знову обирався Луцьким міським головою. Потім працював начальником головного управління містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства Волинської облдержадміністрації, радником Луцького міського голови.

 

Максим СОЛОНЕНКО.

 

Волинська область.

 

Голос України