Живі ланцюги під час відзначення Дня Соборності України утворили українці в Чернігові, Мені та Ніжині. А в Седневі Чернігівського району вшанували воїнів Української Народної Республіки, могила яких дивом збереглася в радянські роки.

 

Седнівці на чолі із заступником голови Чернігівської районної ради Володимиром Поліщуком вшанували захисників України молитвою, словами пам'яті та кетягами калини на білому снігу. Літію відслужив настоятель Георгіївської церкви о. Тимон (Тимур) Блинець.

 

Чернігівці зібралися біля кафедральної Катерининської церкви, де стоїть пам'ятник борцям за волю України. Наталія Романова, заступник голови -- керівник апарату Чернігівської облдержадміністрації, нагадала, що 22 січня виповнюються треті роковини трагічної загибелі учасників Революції Гідності -- активістів Євромайдану Сергія Нігояна, Юрія Вербицького, нагороджених зіркою Героя України посмертно та Михайла Жизневського, нагородженого орденом Героїв Небесної Сотні посмертно. Як і в минулі часи, так і тепер, наша свобода щедро оплачена й оплачується кров'ю кращих синів і доньок української Вітчизни.

 

Світлини трьох героїв Небесної Сотні було виставлено біля підніжжя пам'ятника.

 

Альберт Черешко, учасник бойових дій на сході України, головний спеціаліст Північного міжрегіонального сектору Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників АТО в Чернігівській області, керівник Громадської організації "ЩИТ 41", відзначив віроломність сучасного загарбника, від якого наша армія, добровольці захищають рідну країну. Він зауважив: "Ми, ті, хто був в АТО, готові, якщо виникне необхідність, знову взяти зброю в руки проти ворога".

 

Світлана Кузіна, представник кримської громади Чернігівщини, чітко і жорстко засудила ініціативи окремих діячів, що загрожують цілісності, суверенності держави Україна: "Крим -- Україна! Донбас -- Україна! Жодних компромісів з агресором, які загрожують незалежності і соборності нашої країни! Слава нації, смерть ворогам!".

 

Василь ЧЕПУРНИЙ.

Фото Сергія ЧЕРНЯКОВА.

 

Чернігівська область.

 

Голос України