Моржування набуло неабиякої популярності і в закарпатській глибинці. Якщо в радянські часи любителів крижаної купелі на Верховині налічувалося менше, ніж пальців на одній руці, то нині люди масово пірнають в ополонки на Водохреще, завершуючи цим Різдвяні свята.

 

На знімках:

 

зимова купіль у Поточині --
на околиці Міжгір'я

 

Своєрідною столицею "моржів" зарекомендував себе райцентр Міжгір'я -- минулого морозного четверга аж у кількох місцях на річці Ріка приймали горяни різного віку холодний душ в ополонках. Найбільш багатолюдним зимовий пляж виявився у льодовому руслі поблизу підвісного містка. Біля прорубленого крижаного панцира у вигляді хреста-престола ритуал освячення води провів парох місцевого Свято-Михайлівського греко-католицького храму о. Федір Славець. Чимало місцевих вирішили скупатися під відкритим небом у мікрорайоні Грабовець. Прихильників здорового способу життя щозими тут більшає.

 

Моржування -- це й спосіб зміцнити приятельські стосунки. Уже кілька років поспіль у Поточині -- житловому масиві райцентру -- до студеної водойми збирається дружнє товариство. 74-річний Євгеній Корінець навіть завітав у сорочці-вишиванці, щоб продемонструвати непохитний дух українця. Метод гарту холодними водними процедурами властивий і цілому сімейству. Його демонстрували родини Василя Юрика та Людвіга Якова від дорослого до малого. Братерство "моржів" традиційно продовжилося на набережній у будинку Івана Костя -- головного ініціатора купелі. В затишній оселі за застіллям колядували і співали народні пісні.

 

Одним із тих, хто має поважний стаж моржування на Міжгірщині, вважається Микола Янчик. Каже, що подружився з мерзлою водою ще двадцять років тому. Ювілейне Водохреще із селищними побратимами-"моржами" вже вдруге поспіль провів у Колочаві. І у себе на Ріці добре гартуватися, але на Тереблі краще, бо тамтешнє урочище Квасовець у долоні гір за зимової пори напрочуд чарівне. За словами корінного міжгірця, чиста вода і краса природи вдвічі дужче зцілюють людину.

 

Стрибками у крижану воду тілесною бадьорістю заряджалися у Соймах, Репинному, Майдані та інших селах Міжгірського району. Географія моржування у верховинському краї з диво-водою явно розширилася.

 

Василь ПИЛИПЧИНЕЦЬ, Василь НИТКА.

Фото Василя ПИЛИПЧИНЦЯ.

 

Закарпатська область.

 

Голос України