На початку січня 2017 року начальник Волинського управління водних ресурсів Ростислав Кравчук звернувся з листом до ОДА щодо запобігання виникненню надзвичайних ситуацій і надійності функціонування дерев’яної ряжевої водоскидної споруди Білоозерської водоживильної системи в селі Почапи Ратнівського району.


Цей шлюз регулює стік річки Прип’ять шляхом його перерозподілу у водоживильну систему розташованого на території Білорусі судноплавного Дніпро-Бузького каналу. За допомогою унікальної споруди вдається запобігати підтопленню низки населених пунктів та сільськогосподарських угідь у Ратнівському і Любешівському районах Волинської області і Зарічнянському районі Рівненщини.


У 2013 році було розпочато будівництво нової споруди за рахунок коштів держбюджету, але через обмежене фінансування будівництво його припинено. Враховуючи недостатність аварійного запасу матеріалів і обмежене фінансування, водогосподарники звернулися до ОДА з проханням виділити для обласного управління водних ресурсів з матеріального резерву області 1500 мішків для піску та 900 літрів дизпалива. Днями розпорядженням голови ОДА Володимира Гунчика прохання було в повному обсязі задоволено.


Волинська область.

Гідроспоруда в селі Почапи Ратнівського району щороку пропускає в Дніпро-Бузький канал понад 500 мільйонів кубометрів прип’ятської води.

Фото автора.