В Ужгороді вшанували пам’ять жертв Голокосту. Представники єврейської громади міста, заступник голови Закарпатської ОДА Олександр Петік, міський голова Богдан Андріїв, Генеральні консули Угорської Республіки в Ужгороді Йожеф Бугайла і Словацької Республіки в Ужгороді Янка Буріанова, представники громадськості, журналісти прийшли до пам’ятника жертвам Голокосту, встановленому торік біля обласної філармонії за сприяння уряду Угорщини.

 

Під час скорботного заходу.

 

Фото надане прес-службою Ужгородської міськради.

Жертвами Голокосту вважаються 6 мільйонів євреїв Європи, саме така кількість значиться у вироках Нюрнберзького трибуналу. Дату вшанування їх пам’яті визначено резолюцією Генеральної Асамблеї ООН, саме 27 січня 1945 року війська 1-го Українського фронту звільнили в’язнів найбільшого гітлерівського концтабору смерті — Аушвіц неподалік польського Освенціма.

На скорботному зібранні керівник благодійного фонду «Хесед Шпіра» Михайло Галін нагадав, що саме в Аушвіц вивозили більшість закарпатських євреїв, а відправили загалом з краю 59 ешелонів, це майже сто тисяч осіб. Мало кому вдалося вижити.

Поминальну молитву за жертвами Голокосту прочитали на місці колишнього гетто на вулиці Минайській в Ужгороді. А до пам’ятника поруч із синагогою, який символізує нанизані зірки Давида як тисячі людських доль, поклали шість лампадок на згадку про шість мільйонів загиблих.

Алла КОХАН, Василь НИТКА.

Ужгород.