На Прикарпатті майже в кожній десятій криниці виявлено нітрати та шкідливі бактерії. Спеціалісти ДУ "Івано-Франківський обласний лабораторний центр МОЗ України" обстежили 852 індивідуальні колодязі, вода з яких використовується для споживання дітьми віком до трьох років. Проведено 1298 досліджень за санітарно-хімічними показниками, з них 131 не відповідають санітарно-гігієнічним нормативам, що становить десять відсотків. Вміст нітратів виявлено у 126 пробах. За бактеріологічними показниками досліджено 34 проби, з них -- десять не відповідають нормам. Так само досліджено і громадські криниці. Із 103 відібраних зразків у 42 випадках виявлено непридатну для споживання воду, в тому числі через нітрати. Також у 18 пробах, із відібраних 105, незадовільний бактеріологічний склад води.

 

З метою посилення епідеміологічного нагляду та запобігання захворюванню на метгемоглобінемію (збільшена кількість гемоглобіну, що містить окислене залізо в еритроцитарних кров'яних клітинах) у дітей спрямовано рекомендовані листи головам сільських рад та мешканцям, де було виявлено перевищення вмісту нітратів в питній воді індивідуальних криниць. У вищезазначених листах повідомлено про необхідність проведення очистки та знезараження колодязів, інформує прес-служба лабораторного центру.

 

Фахівці нагадують, що використання води з підвищеним вмістом нітратів є неприпустимим для приготування дитячого харчування.

 

Галина БРУХАЛЬ.

 

Івано-Франківська область.

 

Голос України