Ситуація в Авдіївці контрольована, а місто забезпечено всім необхідним. Про це, відкриваючи вчорашнє засідання уряду, заявив прем’єр Володимир Гройсман. «Кожні дві години відбувається засідання штабу в Авдіївці та в Києві. Усі знають, що і коли їм потрібно робити, всі плани затверджено і перевірено», — сказав він, а наприкінці засідання повідомив, що отримано дозвіл на проведення обстеження та розмінування території лінії електропередач. «Для проведення аварійно-відновлювальних робіт залучено два розрахунки ДСНС та дві аварійні бригади, які одразу після розмінування будуть відновлювати енергопостачання. Тож тримаємо кулаки, щоб було збережено режим тиші та щоб ми змогли відновити енергопостачання», — зазначив він.

Глава уряду також повідомив, що під час вівторкового відвідання Авдіївки, паніки в місті він не побачив. Бо хоч ситуація залишається досить напружена, місто забезпечене всім необхідним та працюють місця обігріву, за що велика вдячність як працівникам Державної служби із надзвичайних ситуацій, так і військовим та підрозділам Національної гвардії і Національної поліції, котрі працюють як єдина злагоджена команда.

Відзначивши якісну роботу Донецької обласної та районної військово-цивільної адміністрації, В. Гройсман звернув увагу на забезпечення якісної роботи соціальних служб. «Дуже важливо, щоб якісно виконали доручення, яке я вчора давав. Я б хотів, щоб у кожну соціально незахищену родину — до людей похилого віку, до багатодітних сімей — прийшли соціальні працівники, поцікавилися, чим можна допомогти та чим потрібно забезпечити. Маємо чітко знати, де є люди, які потребують нашої турботи, підтримки», — сказав він.

Ще одне доручення прем’єра стосується тимчасового відновлення роботи однієї школи, де б діти могли перебувати та вчитися протягом світлового дня. За словами віце-прем’єра Геннадія Зубка, нині в Авдіївці перебувають 1,5 тисячі дітей шкільного віку, а також понад 300 дітей дошкільного. «Найголовніше сьогодні — це психологічний стан людей, які живуть в умовах постійних обстрілів. Але вони продовжують ходити на роботу, виховувати дітей. Прикро від того, що коли ми відкриваємо нові школи і дитсадочки в інших областях і показуємо успіхи реформи децентралізації і місцевого самоврядування, ми не можемо це зробити на територіях біля лінії зіткнення, щоб і там люди відчули зміни в країні», — зауважив він.

Голова ДСНС Микола Чечоткін повідомив, що в системі теплопостачання Авдіївки вдається забезпечити температуру теплоносія в межах 50 градусів, а в квартирах температура повітря в середньому становить 15 градусів тепла. «У місті відсутнє електропостачання. Будинок для людей похилого віку, лікарні забезпечені автономними засобами електроживлення та продовжують функціонувати в штатному режимі. Водопостачання мешканців міста здійснюється за графіком два рази на добу. Для електроживлення насосної станції і подачі питної води з резервуарів встановлено генератор великої потужності, який доставлено підрозділами ДСНС Запорізької області», — повідомив він і додав, що організовано підвезення питної та технічної води, розгорнуто 11 пунктів обігріву та працює три польові кухні.

«Мета ворога — не тільки захопити територію нашої країни, а й зробити все, щоб Україна не була успішна», — підсумував В. Гройсман та підкреслив, що наше завдання — вистояти і не дати ворогові посіяти паніку та зневіру.

Кабінет Міністрів схвалив постанову про виплату у 2017 році одноразової грошової допомоги членам сімей Героїв Небесної Сотні, а також особам, які отримали під час Революції Гідності тяжкі, середні та легкі тілесні ушкодження. За словами міністра соціальної політики Андрія Реви, ця постанова передбачає збільшення сум та скорочення терміну її виплати.

Зокрема, члени сімей Героїв Небесної Сотні отримають одноразову допомогу у 200-кратному розмірі прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на 1 січня 2017 року, особи, які отримали тяжкі тілесні ушкодження, — у 100-кратному розмірі прожиткового мінімуму, особи, які отримали тілесні ушкодження середньої тяжкості, — у 50-кратному розмірі прожиткового мінімуму та особи, котрі зазнали легких тілесних ушкоджень, побоїв та мордувань, — у 30-кратному розмірі прожиткового мінімуму.

Сергій КОВАЛЕНКО.

 

ДОВІДКОВО

Державна служба із надзвичайних ситуацій повідомила, що з питань надання першочергової допомоги та стосовно можливої евакуації з Авдіївки громадяни можуть звертатися на цілодобову «гарячу лінію» за номером 101, а також за контактними телефонами Штабу з ліквідації надзвичайної ситуацій: 095-215-10-03 та 062-36-315-44.