Операція "Перекриття"

 

Нинішній голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль пропонує перекрити комунікації на окуповану територію, щоб змусити бойовиків припинити обстріли багатостраждального міста. Адже коли він очолював Луганщину, то така тактика перекриття завжди діяла на сто відсотків.

 

На знімку:

 

Г. Москаль під час роботи в Луганську, 2014 р.

 

-- У 2014--2015 роках, коли я очолював Луганську обласну військово-цивільну адміністрацію, наші населені пункти неодноразово опинялися в такій же ситуації, як нині Авдіївка, -- наводить слова Г. Москаля прес-служба Закарпатської ОДА. -- Було й набагато гірше -- доводилося на бронетехніці евакуювати дітей чи пацієнтів лікарень просто під час обстрілів. Ми теж спочатку свято вірили в ОБСЄ, координаційну групу з питань припинення вогню і так далі. Якось представники ОБСЄ навіть домовилися з бойовиками, що ті пустять на нейтральну територію біля Трьохізбенки наших ремонтників для відновлення перебитого обстрілами газопроводу і ліній електропередач (ЛЕП). Взимку 2014-го люди там замерзали без світла й тепла! Але щойно ремонтники вийшли до місця пошкоджень, козачки так званого "всєвєлікого войска донского" відкрили по них вогонь із мінометів і стрілецької зброї. Людей вдалося вивезти тільки завдяки бронетехніці 24-ї бригади з Яворова. Під час інших таких "домовленостей" ремонтники неодноразово потрапляли під вогонь і отримували поранення чи навіть гинули. Тому ми перейшли до іншої тактики.

 

За словами Г. Москаля, Луганська область (так само, як і Донецька) має спільні комунікації з окупованою територією: "І щойно бойовики перебивали наші ЛЕП, ми у відповідь перекривали воду, газ чи світло в "ЛНР". Через кілька годин їхні переговорники самі виходили на нас і гарантували повне припинення вогню до відновлення комунікацій і навіть відправляли на нейтральну територію своїх ремонтників. Ми застосовували цю тактику неодноразово і навіть не турбували з цього приводу вище керівництво держави. Скажу з досвіду, що надії на добру волю бойовиків, Росію, Мінськ чи ОБСЄ -- марні. Іншого виходу, ніж перекрити їм комунікації, немає. Поряд Донецьк, і вони дуже швидко відчують, що таке жити без води чи світла. Це найбільш перевірений спосіб, який завжди діє!" -- запевняє нинішній очільник Закарпаття.

 

"На Луганщині я добивався письмових зобов'язань від керівників "ЛНР" про ремонт зруйнованих комунікацій"

 

-- У кінці 2014 року, коли бойові дії на Донбасі досягали максимальної інтенсивності, а внаслідок обстрілів із "Градів", артилерії та мінометів гинули люди, руйнувалися житлові будинки і соціальні об'єкти, я завжди добивався від представників "ЛНР" письмових зобов'язань про режим припинення вогню та ремонт пошкодженої інфраструктури, -- далі цитує Г. Москаля прес-служба Закарпатської ОДА. -- Додаю документ (на знімку), який ми знайшли в архіві і який раніше ніде не публікувався. 20 жовтня 2014-го "прем'єр-міністр "ЛНР" Геннадій Ципкалов надіслав мені в Сєверодонецьк листа, в якому повідомив, що ремонтно-відновлювальні роботи в прифронтовому Станично-Луганському районі проводитимуться 22 жовтня з 9-ї ранку. На цей час "ЛНР" гарантувала режим бойової тиші й направила на місце пошкоджень своїх ремонтників.

 

Зі свого боку я погоджував режим припинення вогню з нашими військовими, котрі дислокувалися у відповідному секторі. Всі комунікації були відновлені силами "ЛНР". Цей лист прийшов тільки після того, як я дав вказівку перекрити водопостачання в окупований Луганськ (90 відсотків питної води в "ЛНР" постачається з контрольованої Україною території Луганщини). Документ доводить, що гарантій про припинення вогню і ремонт комунікацій від представників окупованих територій можна добитися тільки тоді, коли в них самих виникне безвихідна ситуація з газо-, водо- чи енергопостачанням.

 

До слова, згодом Плотницький звинуватив "прем'єр-міністра "ЛНР" Ципкалова в державній зраді, а у вересні 2016 року він начебто наклав на себе руки у в'язниці в Луганську. Скоріше за все, його просто вбили, як вбивають інших ватажків "ЛНР" і "ДНР", котрі стали відпрацьованим матеріалом.

 

Хай авдіївські школярі відчують смак Карпат!

 

Геннадій Москаль надіслав листа керівнику Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павлові Жебрівському, у якому сказано, що філія Закарпатського обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді "Арніка" в Нижніх Воротах (Воловецький район) готова в будь-який момент прийняти школярів із Авдіївки на відпочинок і навчання.

 

-- У дитячому комплексі, який ми відкрили в грудні минулого року, на Різдво вже відпочивали школярі зі Станично-Луганського району Луганської області, -- зазначає Г. Москаль. -- Дітям настільки сподобалося Закарпаття, що вони не хотіли повертатися.

 

А сьогодні запрошуємо школярів із Авдіївки, яким забезпечимо і відпочинок з екскурсіями по області, і навчання в місцевих школах. Учні зможуть залишитися у нас до повного відновлення життєдіяльності Авдіївки.

 

Василь НИТКА.

Фото надано
прес-службою ОДА та Геннадієм МОСКАЛЕМ.

 

Закарпатська область.

 

Голос України