Низку питань соціального захисту, пенсійного та медичного забезпечення обговорили на засіданні регіонального штабу Закарпатської області з питань соціального забезпечення громадян України, які переміщуються з тимчасово окупованої території та районів проведення АТО.

 

Вибрали найбільш демократичну форму спілкування -- круглий стіл. Участь у ньому взяли представники облуправління Держслужби з надзвичайних ситуацій, зацікавлених департаментів облдержадміністрації, Пенсійного фонду, міграційної служби, центру зайнятості, а також представники громадських організацій та установ і, звичайно, самі переселенці. Їх уже в області чимало.

 

Нині зареєстровано 4209 внутрішньо переміщених осіб, з яких 3921 прибули із зони проведення АТО, 288 -- з окупованого Криму. За період функціонування регіонального штабу 654 особи полишили Закарпаття та повернулися на свою малу батьківщину або ж виїхали в інші області та за кордон. Про це повідомив заступник начальника управління ДСНС України у Закарпатській області Богдан Ількович. Він додав: регіональним штабом щоденно проводиться прийом громадян та подальше їх скерування до інших структур, щоб могли одразу вирішити нагальні питання, які їх турбують.

 

Також представники штабу та позаштатний радник Міністерства соціальної політики України з питань ВПО в Закарпатській області Анжела Бабкіна тісно співпрацюють з низкою громадських і волонтерських організацій, які надають гуманітарну, фінансову і юридичну допомогу вимушеним переселенцям.

 

Далі про зроблене розповіли представники департаментів соціального захисту населення, Пенсійного фонду, освіти і науки, обласного центру зайнятості, головного управління державної міграційної служби, управління охорони здоров'я та інші.

 

Багатогранну, зацікавлену й важливу розмову підсумував заступник голови ОДА Олександр Петік. Він наголосив: взаємодія між представниками органів влади і вимушено переміщеними особами має здійснюватися на засадах повної відкритості та взаємопорозуміння. Адже надання допомоги людям, що вимушені покинути власні домівки та переїхати із зон бойових дій до інших регіонів, -- це благородна справа, яка в подальшому дасть змогу переселенцям швидше адаптуватися до нових умов життя і налагодити нормальний благобут.

 

Василь НИТКА.

 

Закарпатська область.

 

Голос України