У понеділок у П’ятихатській центральній районній лікарні здавали кров для поранених бійців АТО. З усього райцентру з’їхалися бажаючі у такий спосіб допомогти українській армії. Ця акція стала можливою завдяки активній роботі волонтерів П’ятихатщини, котрі не тільки кинули клич, а й зробили все, щоб втілити цю хорошу справу в життя. Зауважимо, що днями вони тільки-но повернулися з поїздки зі сходу, куди привезли теплі речі, постільну білизну та харчові продукти.

 

Такі вони — педагоги-волонтери П’ятихатської ЗОШ № 2.

 

Такого велелюддя станція переливання крові у ЦРЛ, безперечно, не бачила вже давно. Коридор перед нею ще задовго до початку (а збирали бажаючих на 9.30) заповнений ущерть. Серед прибулих сюди — люди різних професій та вподобань, але їх усіх єднає спільний порив бути корисним тим, хто захищає наш спокій, не дає ворогу рухатися далі.


Одна з тих, хто вже записався на здачу крові, — молода жінка, педагог за фахом, вчитель-історик П’ятихатської ЗОШ № 2 Олена Ланевич. Як і деякі її колеги по школі, вона теж займається волонтерством, нещодавно збирала речі і продукти для поранених українських бійців, а також провідувала їх в обласній лікарні імені Мечникова. Помітно, що ця невеличкого зросту тендітна жінка хвилюється, бо, як виявилось, здає кров уперше в своєму житті. До речі, в неї рідкісна, а саме четверта, група, така дефіцитна для наших військових. На запитання, як поставилися до цього її рішення рідні, відповідає, що чоловік схвалює, а мамі вона про це нічого не казала, щоб зайве не хвилювати.


З великим розумінням до цієї акції поставився і директор ЦРЛ Сергій Євтушенко, котрий привів сюди восьмеро своїх колег. Усі вони виявили бажання допомогти пораненим, і керівник вирішив не залишатись осторонь від хорошої справи. Особисто він здавав кров ще в юності, тож радий, що може й нині бути корисним. У Сергія Володимировича — універсальна група крові — перша, тому стане в нагоді будь-якому пораненому бійцю.


— Здавати кров сьогодні прибуло і записалося 78 п’ятихатців, хоча раніше виявили таке бажання близько півсотні наших земляків, — розповідає волонтерка Оксана Палій. — Але з різних причин медики дозволили здати кров 59 бажаючим, бо в когось гемоглобін був нижчий за норму, хтось мав проблеми з тиском. Проте все ж ми дуже раді, що серед городян виявилося стільки свідомих людей. Ми вдячні кожному із них.

Дніпропетровська область.


Фото автора.