Державне підприємство «Ужгородське лісове господарство», яке очолює директор Василь Кий (на знімку), вважається одним із кращих у системі Закарпатського обллісмисливгоспу. І це переконливо доводять ті цифри й факти, які наводить керівник лісгоспу.

— Василю Васильовичу, якщо коротко підбити підсумки економічної діяльності держлісгоспу за минулий рік, то на чому варто насамперед наголосити?

— За 2016 рік підприємство реалізувало продукції на загальну суму 25,4 млн. грн. (позаторік — 24,4 млн. грн.), отримало чистий прибуток у розмірі 2,2 млн. грн. (позаторік — 1,4 млн. грн.). Рентабельність становила дев’ять відсотків. Ще трохи цікавих цифр. Протягом року сплачено до бюджету 9,7 млн. грн. — це на 1,1 млн. грн. більше, ніж позаторік. Хотів би розшифрувати ці суми: ПДВ — 3,4 млн. грн., рентна плата за спеціальне використання лісових ресурсів — 2,8 млн. грн., частина чистого прибутку (дивіденди) — 1,1 млн. грн., єдиний соціальний внесок — 900 тис. грн.

— А середня зарплата?

— Відчутно зросла і становить 7561 грн. (позаторік була 4663 грн.).

— Очолюваний вами держлісгосп також здобув перемогу в рейтингу «Сумлінні платники податків»...

— Так. Це нас теж тішить. У 2016-му держпідприємство «Ужгородський лісгосп» стало  переможцем Закарпатського обласного етапу рейтингу «Сумлінні платники податку-2015» в аграрній галузі, а згодом отримало нагороду від голови ДФС Романа Насірова за перемогу у всеукраїнському рейтингу.

— Щоб не завантажувати читача цифрами — хай і дуже приємними — перейдімо наразі до не менш важливих напрямів діяльності «Ужлісу». Хотілося б почути про шкільне лісництво, яким опікуєтеся.

— Порівняно з минулими роками ми значно розширили роботу з вихованцями шкільного лісництва. Проводимо більше практичних занять у класах і в лісових розсадниках, на лісогосподарських ділянках. І це має хороші наслідки. Торік, до прикладу, наші учні стали переможцями обласного зльоту шкільних лісництв та учасниками всеукраїнського зльоту, на якому, до речі, вибороли четверте місце серед 26 команд-учасників.

— Музей лісу під відкритим небом — це також творіння «Ужлісу».

— Прийшовши на посаду, я анонсував створення музею лісу просто неба. Мету ставив конкретну: відновити і зберегти історичні відомості про життя та працю лісівників у минулому й позаминулому сторіччях. На сьогодні вже маємо декілька експонатів: снігову яму для зберігання посадкового матеріалу, мисливську  вежу для спостереження за тваринами та організації полювань, годівницю для звірів. Усі охочі можуть прийти й оглянути експонати в будь-який час.

— І все-таки господарська діяльність — це пріоритет у роботі підприємства...

— Безумовно. За 2016 рік заготовлено 64 тис. кубометрів деревини, з яких ділова становить 10 тис., тобто лише 16 відсотків; дров’яна — 54 тис., або 84 відсотки.

Проведено лісовідновлення (посадили ліс і сприяли його природному поновленню) на площі 90,6 га. Проведено догляд за молодими насадженнями на площі 73,4 га. Заготовлено 273 кг лісового насіння.

Завершили розробку вітровальних та вітроломних ділянок. Як відомо, у 2014 році внаслідок природної стихії пошкоджено насадження на площі 4 тис. га (а площа лісгоспу — 17 тис. га). Тобто майже чверть усіх лісових масивів підприємства було пошкоджено. Об’єм вітровальної та вітроломної деревини становив 107,1 тис. кубометрів (а  щорічний обсяг заготівлі — до 40 тис. кубометрів).

— Оскільки «Ужліс» вважається зеленими легенями Ужгорода й навколишніх сіл, то хотів би запитати, як здійснюєте  охорону лісу?

— Звичайно, є багато й неприємного в роботі. Минулого року, як то кажуть, активізувалися крадії лісу. Такого не було останні два десятиліття. Лісопорушники вночі зрубують 5—8 красивих дубів, розрізають їх на двометрові колоди та намагаються вивозити невеликими машинами, щоб не виникало підозри. У більшості випадків наша лісова охорона ефективно протидіє таким лісопорушенням. Звичайно, важко тридцятьом працівникам державної лісової охорони встерегти ліс на площі 17,2 тис. га. Але разом з цим, в останньому випадку, який стався  у грудні, наші працівники вночі затримали на місці злочину мікроавтобус з краденою деревиною, водія та його спільника. Матеріали спрямовано до поліції.

Торік у лісфонді підприємства було 18 випадків незаконної рубки. Обсяг незаконно зрубаного становив 54 кубометри. Сума збитків — 233 тис. грн., з яких відшкодовано порушниками добровільно 23 тис. грн. та матеріали на суму 210 тис. грн. спрямовано до правоохоронних органів.

— На завершення просив би розповісти про ведення лісового господарства, адже по досвід сюди приїжджають і наші, і зарубіжні фахівці.

— Торік наше підприємство пройшло сертифікацію, яка підтвердила: ведення лісового господарства Ужгородщини відповідає встановленим екологічним, економічним та соціальним міжнародним стандартам.

До речі, мені приємно повідомити: щойно отримали поштою сам документ міжнародного сертифіката.

Сертифіковані ліси отримують загальне визнання того факту, що в них господарюється по-сучасному, належним чином, з дотриманням насамперед екологічних вимог. Сертифікацію лісів проводила незалежна аудиторська організація, щоб гарантувати об’єктивну та неупереджену оцінку.

Спілкувався Василь НИТКА.

Фото автора.

Закарпатська область.