Останнім часом почастішали нарікання, що на картки, на які зараховується зарплата, пенсія та стипендія, неможливо перерахувати кошти. А оскільки такі карти має мало не кожен повнолітній українець, то «Голос України» вирішив розібратися, у чому справа.


Паралельно зі скаргами на обмеження банківських операцій по цих картках одразу кілька економічних інформагенцій повідомили, що, мовляв, Нацбанк України розповсюдив листа №25-110/55892, який забороняє нецільове використання зарплатних, пенсійних та студентських карток. Тобто, на ці рахунки мають надходити виключно зарплата, пенсія або стипендія, і нічого іншого. Людина не може там зберігати інші свої заощадження, крім тих грошей, що надходять від роботодавця, Пенсійного фонду або вишу.


Із проханням пояснити причини змін «Голос України» звернувся до Нацбанку. НБУ відповів, що насправді такому «нововведенню» вже більше двох років. «У 2014 році Правління Національного банку України постановою від 18.08.2014 № 499 встановило вимогу щодо ідентифікації рахунків, на які зараховуються заробітні плати, стипендії, пенсії, соціальні допомоги тощо. Національний банк України у 2014 році з метою забезпечення оптимального механізму оподаткування пасивних доходів громадян у вигляді відсотків зобов’язав банки відокремити рахунки, призначені для отримання доходів у вигляді відсотків, від тих, що використовуються для зарахування заробітної плати, стипендій, пенсій, соціальної допомоги та інших передбачених законом соціальних виплат. Таке рішення прийнято у зв’язку з набранням чинності Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо пасивних доходів», згідно з яким доходи у вигляді відсотків, що нараховані на пасивні доходи фізичних осіб, підлягають оподаткуванню», — роз’яснили у прес-службі.


Чому ж у такому випадку, починаючи з серпня 2014 року (коли цей лист було розіслано по банківській системі), на зарплатні, студентські та пенсійні рахунки можна було спокійно відправляти кошти? Радник голови Асоціації українських банків Олексій Кущ пояснив таку ситуацію «дірками у законодавстві», якими активно користувалися фінустанови. Тепер, на його думку, національний регулятор прагне навести лад у картковій системі, що стало особливо актуально після приватизації ПриватБанку.


«Обмеження стосуються в основному зарахування коштів на ці картки. Умовно кажучи, тепер на них можна буде отримати лише зарплату, стипендію чи пенсію, — підтвердив Кущ. — У плані ж користування карткою особливих обмежень немає. Тобто витрачати отримані кошти можна буде, як і раніше, як завгодно».


Це означає, що, наприклад, студентові, який звик на одну картку отримувати і стипендію, і допомогу від батьків, і винагороду за підробітки, тепер доведеться відкривати як мінімум ще один банківський рахунок.


«Це робиться для того, щоб фіскальним органам було зручніше відстежувати доходи фізичних осіб. Словом, тепер, аби контролювати доходи, достатньо подивитися обороти по картці. Раніше з цих оборотів треба було віднімати різні додаткові надходження», — пояснює логіку рішення Нацбанку Кущ. Він також не виключив, що найближчим часом може з’явитися новий документ НБУ, який вимагатиме більш жорсткого дотримання цільового призначення картки.