У день головного державного свята Литви — Дня відновлення незалежності — делегація Литовської Республіки у складі Надзвичайного і Повноважного Посла Марюса Януконіса, лідера партії «Союз Вітчизни — Християнські демократи» Габріеля Ландбергіса, його заступника з питань міжнародних відносин Радвиле Морнюкайтє-Мікулєнє та прем’єр-міністра Литви у 1999—2000 рр., 2008—2012 рр. Андрюса Кубілюса відвідала український парламент, зокрема, Комітет з питань європейської інтеграції.


Заступник голови комітету Марія Іонова подякувала литовським колегам, що саме в такий день вони прийшли до Верховної Ради України, а також за постійну і всебічну підтримку України на рівні литовського парламенту, президента, звичайних громадян.


Сторони обговорили можливі напрями українсько-литовського співробітництва, проблеми у відновленні інфраструктури окупованих територій — Донецької і Луганської областей, питання завершення реформування Верховної Ради в контексті Місії Європейського парламенту з оцінки потреб під головуванням Пета Кокса, президента ЄП у 2002—2004 рр. та в 2015—2016 рр.

Довідково

«Союз Вітчизни — Литовські християнські демократи» — литовська правоцентристська політична партія. Це найбільша партія в Литві, що має 44 із 141 місця в Сеймі. Раніше називалася Союз Вітчизни (Консерватори Литви). Партія виступає за поглиблення євроатлантичної орієнтації країни та більш вільні ринкові відносини, в дискурсі членів партії незмінно присутні національно-патріотична риторика і антикомуністична тематика, за забезпечення безпеки (не тільки військової, а також економічної, енергетичної тощо) Литви, загроза якої бачиться у Росії і в її агентах усередині країни. За ініціативою партії було ухвалено закон про відшкодування збитків від окупації Литви СРСР і пред’явлено відповідні вимоги Росії.


Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.