Сотні вінничан прийшли на Європейську площу обласного центру вшанувати пам'ять загиблих на Майдані в Києві під час Революції Гідності. Кожного із них згадали поіменно. Після оголошення імені в небо відпускали білу кульку.

 

Підніжжя пам'ятного знака, встановленого тут на честь Героїв Небесної Сотні та загиблих в АТО, вкрили букети живих квітів. На сусідній площі Героїв Небесної Сотні урочисто відкрили пам'ятну дошку. "Площа названа на честь загиблих Героїв -- учасників Революції Гідності згідно з рішенням Вінницької міської ради від 27.02.2014 року. Слава Україні! Героям слава!" -- такий напис зроблено українською та англійською мовами. Зображення янгола-воїна зі щитом у руках та крилами синьо-жовтого кольору нагадує про символ Небесної Сотні. Відкрили пам'ятну дошку Зоя Семенівна та Микола Іванович Шимко -- батьки Максима Шимка, чиє молоде життя обірвала куля снайпера вранці 20 лютого 2014 року на Майдані в Києві.

 

-- Ми відмовляли Максима їхати до столиці, а він відповів: мовляв, що скаже друзям, що він на дивані сидів, коли інші боролися за незалежність, -- розповідає пан Микола. -- Більше того, він у соцмережі розмістив заклик: "Всі -- на Київ!". На ці слова відгукнулися дуже багато людей".

 

-- Максим, як і всі, хто поліг на Майдані, дуже любив Україну, -- каже мати Героя пані Зоя. -- Ті, хто стояв на Майдані, жили для України і загинули за неї.

 

Крім Максима Шимка, Вінниччина втратила під час Революції ще двох своїх мужніх синів -- залізничника Леоніда Полянського та підприємця і художника Валерія Брезденюка зі Жмеринки. "Цей пам'ятний знак нагадуватиме кожному, хто приходитиме на площу, якою ціною дається нам незалежність і свобода, -- наголосила на мітингу заступник міського голови Вінниці Галина Якубович. -- Під час драматичних революційних подій саме тут збиралися вінничани, звідси проводжали відважних на столичний Майдан, пізніше тут проводжали в останню путь загиблих на Донбасі".

 

Учасники Революції Артем Михайлов, Вадим Шкільняк, Олександр Яремчук з болем говорили про те, що за три роки так нікого й не покарали за вбивства на Майдані. "Маємо щодня запитувати владу, чому ніхто не покараний за вбивства майданівців, -- наголосив Артем Михайлов. -- Нам треба бути згуртованими і сильними, щоб продовжувати боротьбу за те, за що загинули наші герої".

 

Віктор СКРИПНИК.

 

Вінницька область.

 

Голос України