17 лютого відбувся публічний звіт за 2016 рік голови Держслужби Казначейства України Тетяни Слюз (на знімку). За її словами, основне завдання служби — реалізація державної політики у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів, бухгалтерського обліку виконання бюджетів.

 


Особливо важливим для казначейств є забезпечення безперебійного функціонування територіальних органів в умовах проведення антитерористичної операції в Донецькій і Луганської областях. І торік, як запевнила Тетяна Слюз, удалося забезпечити належне обслуговування в зоні конфлікту на території, що підконтрольна українській владі.


Крім цього, глава Держслужби відзначила позитивну тенденцію збільшення надходжень до скарбниці місцевих громад, що стала підсумком процесу децентралізації влади у нашій країні й передачі повноважень із центру в регіони.


— Якщо подивитися без міжбюджетних трансфертів, то в 2016 році до місцевих бюджетів надійшло на 50 мільярдів гривень більше, ніж це було в минулому, — сказала Тетяна Слюз. — Такий приріст відбувся за рахунок збільшення надходжень від податку з доходів фізичних осіб, акцизів, орендної плати і т. д.


Ще один важливий аспект, якого торкнулася у своєму звіті керівник Казначейства — це відшкодування податку на додану вартість (ПДВ). Його обсяг в 2016 році становив 94 мільярди гривень, що на 38% більше за аналогічний торішній показник. За словами Тетяни Слюз, найбільший обсяг відшкодування ПДВ одержали експортери, а серед регіонів найбільше повернули собі цей податок Київська, Дніпропетровська та Запорізька області.


Кажучи про перспективи, керівник держслужби відзначила, що Казначейство цього року планує впровадити систему сплати податків і зборів через єдиний рахунок. Тетяна Слюз пояснила, що цей механізм функціонуватиме за аналогією з автоматичним відшкодуванням ПДВ, тобто платникам податків будуть відкриті рахунки, й Держказначейство на підставі їх звітності зараховуватиме податки в автоматичному режимі. За її словами, це дасть змогу заощадити час платників і уникнути штрафів фіскальних органів за перерахування податків не на той рахунок.


— Витрати на впровадження проекту незначні, а ефект — очевидний, — зазначила вона.


Очікується, що така система почне працювати вже з 1 січня 2018 року.