Садити молоді ліси на більших площах, аніж ті, на яких достиглі дерева вирубуються, — це правило стало нормою в роботі закарпатських лісівників. Тому у лісгоспах щорічно створюють нові лісові плантації. До того ж садять і традиційні породи, і рідкісні та дорогі. Приміром, вартість ста грамів насіння кедра коштує від п’яти тисяч гривень, бо заготовити такі насінини непросто.

 

На знімку: так заготовляють і зберігають насіння кедра.


Фото надане прес-службою обллісмисливгоспу.

 

Переробляють шишки кедра європейського, смереки, ялиці білої, сосни в єдиному на Закарпатті цеху, що розташований в Кедринському лісництві. Тут отримують також селекційне насіння кедра. Адже тільки у Брустурянському лісомисливгоспі на висоті понад 1350 м розташований кедровий заказник, деревам якого по півтисячі років.


Сам процес заготівлі насіння досить тривалий. Шишки збирають у серпні—вересні, а саме насіння починають заготовляти у лютому—січні, коли в горах тріщать сильні морози. Спочатку врожай відлежується понад три місяці. За цей час з нього вивітрюється зайва волога. Тоді шишки ретельно сортують і прогрівають у спеціальних сушильних шафах. Вони розкриваються, потім їх очищають у барабані шляхом «шокової терапії» — відокремлюють від насіння крилатки, просівають уручну на вітрі, а далі уже в кімнаті для зберігання насіння розважують та засипають майбутні дерева у скляні бутлі, де насіння може зберігатися до десяти років. На кожну партію є паспорт, визначено якість насіння.


«Минулого року урожай смереки виявився невисоким — заготовили лише дві тонни шишок. А після кінцевої переробки отримаємо приблизно два проценти від кількості заготовленого, — розповідає лісничий Кедринського лісництва Василь Золотар. — Два роки тому вдалося заготовити до 350 кг насіння смереки — урожай був щедрим. Працівники лісової охорони та сезонні лісокультурниці заготовили цьогоріч й насіння кедра. За одну зміну переробляємо до 150 кілограмів шишок».


Частину насіння хвойних порід — у тому числі й кедра, отриманого в Кедринському лісництві, залишають для своїх розсадників, повідомляють у прес-службі обллісмисливгоспу, а решту віддають у суміжні лісництва та райони. Молоді саджанці, які виростають з насіння, ідеальні для відновлення лісфонду природним способом. Кедр — красень і гордість Карпат. Висаджувати його краще на підполонинних місцях, де висота сягає понад 1000 метрів над рівнем моря. Лісівники ставляться до кедра, що «перекочував» із сибірської тайги, прийнявся і зростає під полонинами Карпат, з великою любов’ю. Адже не лише цілющим вважається аромат, яким збагачують і так чисте високогірне повітря ці дерева. А й насіння кедра виліковує рак. Так твердять знавці. До речі, тут проводять уже кілька років поспіль фестиваль «Брустурянська кедровиця», на якому частують гостей горілкою, настояною на насінинах кедра. Її також вважають ліками.

Тячівський район 
Закарпатської області.