Його вивезли в посадку, почепили головою вниз на черешню і залишили висіти. Так робили три рази. А ще -- встромляли сухі прути у ніс і вуха. При цьому били. Таку екзекуцію троє офіцерів Тульчинського відділу поліції на Вінниччині влаштували 29-річному начальнику охорони сільгосппідприємства "Улянівське". Чого добивалися, постраждалий повідомив у прокуратуру, яка після розслідування передала матеріали до суду.

 

Вимагають узяти під варту

 

-- Прокуратура завершила тривале розслідування, в якому підозрюваними є троє працівників поліції, -- каже начальник управління прокуратури Вінницької області Ярослав Карлащук (на знімку). -- Кожному з них оголошено повідомлення про підозру за трьома статтями Кримінального кодексу -- ч. 2 ст. 365 (перевищення влади, що супроводжувалося насильством), ч. 2 ст. 127 (катування, вчинене за попередньою змовою групою осіб) та ч. 1 ст. 146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини).

 

За словами співрозмовника, прокуратура вимагає обрання підозрюваним запобіжного заходу -- тримання під вартою.

 

-- Уточніть, у якому званні підозрювані?

 

-- Всі троє -- офіцери поліції, -- каже Ярослав Карлащук. -- Щоправда, на час скоєння злочину звання офіцерів мали двоє. Один отримав його уже пізніше.

 

-- Усі вони атестовані?

 

-- Так, усі троє пройшли атестацію.

 

-- Факт кримінального правопорушення мав місце ще у 2015 році. Чому так довго тривало розслідування?

 

-- Треба було довести перебування підозрюваних на місці злочину, -- пояснив пан Карлащук.

 

-- Зрозуміло, що вони всіляко заперечували свою причетність до перебування на тому місці, яке вказав потерпілий. Незважаючи на це, нам все-таки вдалося зібрати доказову базу.

 

Сказали, що везуть у контору, а приїхали у посадку

 

Щоб вибити зізнання з начальника охорони СТОВ "Улянівське", поліцейські вдалися до катування. У такий спосіб вимагали, щоб зізнався у крадіжці гербіцидів. Як вибивали показання, розповідає постраждалий.

 

-- Сам факт так званої крадіжки у мене одразу викликав підозру, -- каже постраждалий. -- Уявіть, що вранці, коли я прийшов на роботу, склад уже був відчинений, завідувач видавав хімікати механізаторам для внесення їх у ґрунт. Протягом усього дня ніхто нічого не говорив про крадіжку, а під кінець роботи раптом заявили, що зникли гербіциди на суму 40 тисяч гривень.

 

Керівник господарства одразу викликав поліцію. Приїхали троє. Взяли відбитки пальців. Допитували всю охорону. Потім подалися в село. А тоді зайшли додому до начальника охорони. За його словами, сказали, щоб сідав у машину. На запитання, куди мають їхати, відповіли, що у контору. Насправді привезли... у посадку біля сусіднього села.

 

Ноги зв'язали буксирувальним тросом

 

-- Вимагали зізнатися в тому, чого я не робив, -- продовжує Вадим. -- Спершу штовхали у груди, потім вдарили у вухо, аж голова пішла обертом. Тим часом один щось шукав у посадці. Покликав до себе. Мене потягли туди. Перед цим взяли з машини буксирувальний трос. Зупинилися біля старої черешні. Ще раз вдарили в груди так, що я впав. Зробили з троса петлю, зачепили за ноги і почепили на гілляку донизу головою. Знову вдарили у вухо і сказали, щоб подумав. Самі тим часом пішли до машини. Так робили три рази. За кожним залишали висіти не менше як на півгодини, аж поки я знепритомнів.

 

Найболючішим, за його словами, було знущання, коли у носа і вуха запихали прути з дерева. "Після третього разу мене зняли з дерева, ще раз припечатали своїми кулачищами, в одного з них вони, як лопата, сіли в машину і поїхали", -- повідомив співрозмовник.

 

Чоловіка забрали односельці, які приїхали за ним після дзвінка. Він був у крові. Погано чув на одне вухо. Пізніше лікарі встановлять пошкодження барабанної перетинки. Ця травма дотепер дає про себе знати.

 

Забери заяву, бо буде гірше

 

Наступного дня він одразу написав заяву у прокуратуру. "Я тільки вийшов за поріг Тульчинської прокуратури, як почув дзвінок на мобільний, -- каже постраждалий. -- Незнайомий чоловік настирливо радив не робити дурниць, повернутися і забрати заяву. Натякав на те, що інакше може бути ще гірше, ніж було. Але я вирішив йти до кінця".

 

За словами Вадима, після того до нього зверталися різні люди. З одного приводу -- забрати заяву. Він не відступив від свого.

 

-- Мене попередили на роботі про скорочення, а через два місяці я залишився безробітним, -- продовжує він. -- Поки що займаюся домашнім господарством. Добре, що дружина працює, так що без куска хліба не сидимо.

 

Молодий чоловік пережив жахливий стрес. Каже, після знущань ходив як в тумані, не знав, що з ним коїться. Ноги й окремі частини тіла були у синцях, а щока від ударів так спухла, що не міг ложкою їсти. Руки тремтіли, як під час пропасниці.

 

Чим закінчиться справа про поліцейських катів з Тульчина, повідомимо після суду над ними.

 

КОМЕНТАР

 

Керівник відділу комунікацій Вінницької обласної поліції Анна Олійник (на знімку):

 

-- Щоб об'єктивно встановити факти, потрібне було розслідування, а це прерогатива прокуратури, тому ми зупинили свої дії до прийняття рішення по кримінальному провадженню, -- каже Анна Олійник. -- Весь цей час працівники міліції, а потім поліції, перебували у статусі свідків, повідомлення про підозру їм не оголошували. Згідно із законом "Про поліцію", звільнити працівника можна лише після набрання чинності рішення суду про притягнення до кримінальної відповідальності за вчинення ним протиправних дій. Тому весь цей час вони продовжували працювати.

 

Щодо їхньої атестації, рішення приймалося колегіально. Інформацію про те, що за фактом відкрито кримінальне провадження, довели до комісії, але її члени вважали, що цього недостатньо, щоб їх не атестувати. Хто ці поліцейські? Один оперативний працівник, другий служить в ІТТ, третій -- дільничний.

 

Начальник обласного управління поліції відсторонив поліцейських від виконання службових обов'язків.

 

Віктор СКРИПНИК.

 

Вінницька область.

 

Голос України