Підсумки проекту «Сприяння розвитку соціальної інфраструктури» Українського фонду соціальних інвестицій, що реалізовувався на території восьми районів Кіровоградщини протягом 2014—2016 років, підбили у Кропивницькому.

За підтримки Українського фонду соціальних інвестицій у сільських громадах Бобринецького, Вільшанського, Знам’янського, Компаніївського, Маловисківського, Олександрівського, Петрівського та Устинівського районів реалізували загалом 21 мікропроект на загальну суму понад 30 мільйонів гривень.

Це другий після проекту Світового банку проект, який реалізується Фондом на теренах Кіровоградської області. Він фінансувався за рахунок гранту уряду Німеччини через німецький банк розвитку KFW і охоплював, крім Кіровоградської, Вінницьку та Львівську області. На реалізацію заходів у рамках проекту було передбачено сім мільйонів євро. Кошти розподіляли пропорційно до чисельності населення в областях.

Реалізовували проекти на об’єктах соціальної інфраструктури — в 10 загальноосвітніх школах, школі естетичного виховання, 4 дошкільних навчальних закладах, фельдшерсько-акушерському пункті, будинку культури та на 4 водогонах.

Із загальної суми в понад 30 мільйонів гривень 20 відсотків виділили громади. Це не лише бюджетні кошти, а й безпосередньо жителів тих громад.

Такий принцип задекларований фондом у зв’язку з тим, що інвестування здійснювалося в об’єкти, потрібні самим громадам.

Фахівці Фонду підрахували, що користь від реалізованих на Кіровоградщині мікропроектів отримали приблизно 17 тисяч осіб. Впроваджені заходи з енергоефективності дали змогу істотно знизити витрати енергоносіїв (природного газу, твердого палива, електроенергії). Питоме споживання тепла дошкільними закладами знизилось приблизно на 50 відсотків, загальноосвітніми школами — на 25, іншими об’єктами соціальної сфери — на 40.

Зокрема, на об’єктах соціальної сфери Бобринецького району економія становитиме понад мільйон кіловат-годин, Устинівського — 280 тисяч кіловат-годин, Компаніївського — понад 120 тисяч.

Наступним проектом, який має намір реалізувати уряд Німеччини на території України, стосуватиметься сільської медицини.

Петро МЕЛЬНИК.

Кіровоградська область.