У Харківській міській клінічній лікарні швидкої й невідкладної допомоги імені проф. О.І. Мещанінова капітально відремонтували й переоснастили кілька операційних. За словами директора Департаменту охорони здоров’я Юрія Сороколата, на модернізацію лікарні швидкої допомоги було спрямовано понад 31 мільйон гривень: 12,5 мільйона гривень витрачено на ремонтні роботи, а майже 19 мільйонів — на придбання нового медичного обладнання. Тут, зокрема, завершили реконструкцію найбільшого в Україні Центру щелепно-лицьової та реконструктивної хірургії, що приймає майже 4,5 тисячі пацієнтів на рік. Як повідомив завідувач центру Валерій Лисенко, реконструкція розпочалась ще 2011 року, під час підготовки до чемпіонату Європи з футболу 2012 року. Тоді було відремонтовано приміщення центру, закуплено обладнання, пізніше реконструювали планову операційну, а сьогодні відкрили новий операційний блок.


— Не кожна європейська чи американська клініка обладнана таким наркозним апаратом із закритим контуром, що дає змогу швидко й безпечно виводити пацієнтів з наркозу, — каже Валерій Лисенко. — Крім того, у хірургів є можливість створювати комп’ютерний план оперативного втручання, що поетапно виводиться на монітор.


Модернізовано операційну й у Центрі малоінвазивної хірургії. За словами завідувача центру Олега Песоцького, тут оперують 10—12 хворих за добу. Тепер у лікарів з’явилася нова лапароскопічна хірургічна стійка, що дає можливість працювати в найбільш важкодоступних відділах черевної порожнини. Відеогастроскоп виводить зображення на екран, зберігаючи його високу якість. Установлено новий операційний стіл, що дає змогу робити закриті й відкриті операції. «Оперуємо на печінці, підшлунковій залозі, прибираємо доброякісні пухлини», — повідомив Олег Песоцький. Завдяки новому обладнанню значно знизилися крововтрати й час проведення операцій, у деяких випадках із 2—2,5 години до 20—30 хвилин», — підкреслив завідувач центру.


Як відзначив директор Департаменту охорони здоров’я Юрій Сороколат, реконструкція медзакладів у місті триває. Зокрема, незабаром відкриють дві нові амбулаторії, а в міському перинатальному центрі — нове реанімаційне відділення. Завдання — зробити медицину доступною для всіх харків’ян, щоб незалежно від матеріального становища кожен міг отримати якісну, високого рівня медичну допомогу, зазначила зі свого боку заступник міського голови Світлана Горбунова-Рубан.

Харків.