Призабуте правило нашого нещодавнього мирного життя «чужого лиха не буває» в Харкові згадали, коли до сусідів прийшла війна, й десятки тисяч людей прибули до нас у пошуках елементарного даху над головою. Харків’яни оточили втікачів від війни усілякою соціальною, медичною турботою, створили прийнятні умови для проживання найнезахищеніших верств населення. А в напередодні нового 2017 року заступник Харківського міського голови Світлана Горбунова-Рубан із задоволенням повідомила, що в Харкові в родинах переселенців народилися... 900 дітей, а на обліку в міських медзакладах перебувають ще 2,5 тисячі вагітних жінок, що прибули до міста з Донецької та Луганської областей. І їм міська влада надає всю необхідну медичну допомогу.


Нині в харківському модульному містечку для переселенців проживають майже чотириста осіб. С. Горбунова-Рубан каже, що міська влада не завжди може впливати, наприклад, на формування комунальних тарифів для цієї соціальної групи харків’ян, але всіляко намагається їх підтримувати. Жителям модульного містечка надають гуманітарну допомогу, організовують заходи для дітей, створюють максимум побутових і соціальних зручностей.


— Усі переселенці для нас близькі. У кого немає роботи, тих ми консультуємо з питань працевлаштування. А є люди, що організували тут свій бізнес або продовжили роботу, якою займалися в себе вдома. Вони дуже ініціативні, приходять до нас, ми їм допомагаємо, надаємо потрібну інформацію. Нещодавно вони висловили бажання побудувати свій кооперативний будинок, — розповідає заступник міського голови.


На початку 2016 року Німецьке товариство міжнародного співробітництва (GІZ) прийняло рішення в модульному містечку побудувати центр дозвілля. Іноземних гостей задовольнили побут переселенців і та повсякденна допомога, що її міська влада постійно надає цим людям.


Представник Міністерства закордонних справ Німеччини Памелла Проіше після екскурсії містечком повідомила, що її країна має намір й надалі підтримувати переселенців в Україні.


— Як ми побачили, багато що було зроблено для того, щоб 400 осіб змогли знайти хоча б тимчасове місце проживання, і місто піклується про цих людей. Сподіваюся, якщо вони не повернуться до себе додому, то тут зможуть побудувати своє нове життя. Уряд Німеччини надає велику підтримку переселенцям стосовно різних соціальних послуг, ми зацікавлені в наданні цієї допомоги, — відзначила представник німецького МЗС.


Трохи пізніше модульне містечко відвідав Генеральний секретар Конгресу місцевої влади Євросоюзу Андреас Кіфер. «Пан Кіфер позитивно оцінив зусилля місцевих і державних органів влади, а також волонтерів і благодійних організацій, які допомагають тимчасово переміщеним особам», — повідомляли в ті дні місцеві ЗМІ. І відзначали, що, «за інформацією європейських структур, у Харківській області їх налічується вже понад 300 тисяч».


Раніше плата за проживання в харківському модульному містечку для вимушених переселенців становила трохи більш як 100 гривень на місяць. Але в середині минулого року у зв’язку зі зростанням тарифів середня вартість становила 350 гривень. Але водночас харківська міська влада ухвалила рішення, що 50 відсотків усіх надаваних послуг оплачуватиме місцевий бюджет, а 50 відсотків — жителі містечка. А це щоденне вивезення сміття, прибирання території, благоустрій, техобслуговування систем, послуги пральні, поточне обслуговування, поточні ремонти. Жителям містечка надана цілодобова охорона.


А в переддень Нового року заступник Харківського міського голови Світлана Горбунова-Рубан і голова адміністрації Слобідського району В’ячеслав Ільєнко, на території якого розташоване містечко, поспілкувалися зі своїми хрещениками. Зустріч відбулась у новому модулі, який обладнали минулим літом спеціально для занять із дітьми. В ігровій кімнаті діти малюють, ліплять із пластиліну, майструють різні вироби. Як кажуть батьки, тепер і в погану погоду в малюків є місце, де вони можуть вільно побігати й поспілкуватися всі разом. Своїм хресним батькам діти подарували ляльки, які виготовили своїми руками. А хрещеними ці люди стали для дітей у найважчий період їхнього дитячого життя.


— Для мене бути хрещеною — це насамперед відповідальність. Випадкових хрещених дітей не буває. Я хрестила дітей, які потребували моєї уваги, народилися хворими, в родинах, що опинилися у складній ситуації. Ці діти з’явилися в батьків, які втратили дах над головою. У мене багато хрещеників, я не можу сказати «ні» людям, які звертаються до мене із проханням стати хрещеною, для мене це дуже важливо, — каже Світлана Горбунова-Рубан.


А буквально днями в Харкові стартував благодійний проект для дітей із родин, тимчасово переміщених із Донецької та Луганської областей. У його рамках діти з модульного містечка отримали по одному безплатному ознайомлювальному заняттю з дельфінотерапії. Спілкування з дельфінами позитивно впливає на дитину, поліпшує психічний, емоційний стан.


У харківському модульному містечку для вимушених переселенців з Донбасу проживають приблизно 400 осіб. Із них майже 200 — діти.

Харків.

 


На знімку: діти переселенців у Харківському дельфінарії.


Фото надано прес-службою Харківської міськради.