Заступник голови Комітету Верховної Ради з питань економічної політики, народний депутат Юрій Соловей (на знімку) переконаний, що 2017-й стане переломним у реформі децентралізації та що більш як половина із запланованих ОТГ буде створено вже нинішнього року.

 

 

Саме про важливість нещодавно ухвалених законів, які сприятимуть децентралізації, парламентарій вів мову на прес-конференції в Івано-Франківську, присвяченій організації діяльності об’єднаних територіальних громад. Він, зокрема, привітав зміни до законодавства щодо добровільного приєднання до вже створених територіальних громад, в яких чітко і зрозуміло прописано всі об’єднувальні механізми та знято бюрократичні бар’єри, які досі гальмували цей процес. Також народний депутат розповів про закон щодо статусу старости села, селища, який розроблено з метою більш чіткого визначення просторових меж їхньої діяльності, кола повноважень, підстав та порядку дострокового припинення повноважень, гарантій діяльності.


Акцентувалася увага й на важливості підготовки кадрів, які працюватимуть в ОТГ, чому має посприяти ухвалений Закон «Про службу в органах місцевого само-врядування», оскільки ним передбачається створення правових передумов для підвищення престижності служби, врегулювання самого статусу службовця, його соціального та матеріального захисту та багатьох інших аспектів. Юрій Соловей нагадав і про успіхи владних реформ, які здійснили наші найближчі країни-сусіди та підкреслив, що це дало їм змогу розвиватися набагато динамічніше, ніж нині розвивається Україна. Проте парламентарій упевнений, що й у нашій країні це вже незворотний процес. Щодо труднощів, то, за його словами, «будь-яка реформа не може бути ідеально прописаною із самого початку, бо зазвичай по ходу виникають і будуть виникати питання, які треба вирішувати законодавцям».


Заступник голови Івано-Франківської ОДА Валерій Крецул відзначив роботу народних депутатів, які підсилили реформу децентралізації низкою нових законопроектів та розповів про об’єднавчі реалії в області. «Якщо перші кроки до реформи децентралізації були боязкими і нерішучими, то нині, коли минув рік і можна побачити результати об’єднаних громад, значно збільшилося число тих, хто прагне розвиватися у нових умовах, отримувати нові повноваження та фінансові ресурси. Про що свідчать документи, які активно надходять від потенційних ОТГ з перспективою об’єднання», — зазначив посадовець.


У свою чергу директор відокремленого підрозділу Центру розвитку місцевого самоврядування Руслан Панасюк висловив не менш амбітні сподівання на те, що на завершення нинішнього року на Прикарпатті буде утворено, крім чинних дванадцяти, ще стільки ж нових ОТГ. Схвально також оцінили законодавчі децентралізаційні ініціативи депутат обласної ради, завідувач кафедри державного управління Івано-Франківського національного університету нафти і газу Дмитро Дзвінчук та виконавчий директор регіонального відділення асоціацій міст України Юрій Стефанчук. Проте обидва наголосили на тому, що зупинятись у цьому процесі не можна, бо ще не всі правові перешкоди для проведення реформи усунено. Зокрема, треба ухвалити законопроект про об’єднання територіальних громад, розташованих на територіях суміжних районів, оскільки він регулює приєднання сіл до міст обласного значення або зміну меж районів. Не менш важливим є питання щодо земель за межами населених пунктів, які, на думку експертів, мають належати ОТГ і ними має розпоряджатись громада. Також треба приділити увагу підготовці професійних кадрів, які працюватимуть на посадах у новостворених територіальних громадах.

Івано-Франківська область.

Фото Миколи МАЦЮКА.