Група депутатів Теплицької районної ради ініціювала скликання позачергової сесії, на якій розглянуть питання про звільнення голови ради Василя Романюка. Зібрання планують провести третього березня. Чим завинив перед громадою її керівник? Про це він розповів у розмові з кореспондентом «Голосу України».

 

Звільнити голову хочуть за те, що виступив проти нав’язаної медичної реформи. Так стверджує пан Романюк. За його словами, разом із депутатами «поламав» одну із структур. Каже, реформатори нав’язали створення Центру первинної медико-санітарної допомоги і Центральної районної лікарні. «Навіщо у районі два головні лікарі? — запитує співрозмовник. — Навіщо у кожного з них по декілька заступників, дві бухгалтерії, інші паралельні обслуговуючі структури?».


Рішенням сесії їх об’єднали і створили комунальну установу — Територіальне медичне об’єднання. Посади лікарів, медичних працівників зберегли, обслуговуючий персонал скоротили. «Завдяки реорганізації тільки на зарплаті можна зекономити протягом року 700 тисяч гривень, — уточнює голова райради. — Якщо додати економію на енергоносіях, комунальних платежах, обслуговуванні транспорту тощо, то сума сягне приблизно мільйона гривень».


Прецедент у Теплику викликав спротив в обласному департаменті охорони здоров’я. Не погодившись із рішенням сесії, чиновники департаменту оскаржили його в суді. Вінницький окружний адмінсуд не знайшов порушень чинного законодавства у створенні комунальної установи. Не скасував депутатського рішення й обласний Апеляційний суд, куди також зверталися позивачі.


Як пояснив співрозмовник, судовий документ набув чинності ще першого грудня минулого року, однак Теплицька райдержадміністрація не виконує його. «Шукають підстави, як позбутися непоступливого голови ради, —  каже Василь Романюк. — До мене вже приходили люди в погонах. Розумію, що зробили це не з власної ініціативи. Таки знайшли «кримінал». У 2015 році протягом деякого часу я одночасно обіймав дві посади. Головою Теплицької райради обрали, коли працював на посаді керівника адміністрації цього ж району. Поки з’явився указ Президента про моє звільнення, зрозуміло, що мимоволі залишався у двох іпостасях. Кажуть, це кримінал».


Керівнику депутатського корпусу прикро за те, що коли приймали рішення, в їхніх діях було більше одностайності. «Тепер частина депутатів керуються іншими намірами, — каже співрозмовник. — Точніше, це ними керують інші...»


Теплицька районна рада — певно, єдина в області, де «перекреслили» дії реформаторів у медичній галузі і вчинили так, як підказує здоровий глузд. Чим закінчиться сесія із запланованого звільнення голови райради, розповімо в одному з наступних номерів газети.

Вінницька область.