У місті-райцентрі Пирятин, що на Полтавщині, відбувся круглий стіл, організований Комітетом Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування. Присвятили його практиці застосування Закону «Про добровільне об’єднання територіальних громад» на прикладі ОТГ області. Крім парламентаріїв, до обговорення згаданої проблематики долучилися керівники об’єднаних громад регіону, представники Мінрегіонбуду, обласної та районної державних адміністрацій, а також посадовці та фахівці місцевого самоврядування, експерти.

 

Під час круглого столу в Пирятині.

 

Відкриваючи представницьке зібрання, заступник голови комітету Сергій Кудлаєнко наголосив на особливій значимості таких зустрічей на місцях. Тільки на Полтавщину для участі у форумах різного формату, зокрема й у офіційних виїзних засіданнях, представники профільного парламент-ського комітету прибули вже вчетверте, щоб знову порадитися з тими, хто безпосередньо забезпечує виконання знакових для кардинального реформування вітчизняної системи самоврядування та децентралізації влади законів.


За словами С. Кудлаєнка, позиція комітету щодо неприпустимості обмеження прав і повноважень органів місцевого самоврядування залишається незмінною. У цьому контексті він нагадав присутнім про одне з останніх засідань комітету, на якому було затверджено рекомендації Кабміну та місцевим державним адміністраціям не допускати створення та фінансування будь-яких інших центрів надання адміністративних послуг, крім тих, які засновують ради базового рівня.


Адже такі новації запроваджуються не для задоволення амбіцій чиновників, а заради наближення послуг до людей і поліпшення їхньої якості. 


Найважливішим, на переконання практично всіх, є зміни у психології людей. На прикладах «перших хоробрих» вони переконалися в тому, що шлях до кращого, заможнішого життя у громадах можна і треба прокладати разом, власними руками й розумом. І хоча в деяких селах та містечках Полтавщини й досі тривають мітингові пристрасті з приводу об’єднань, сумніви в необхідності та незворотності змін поволі «вивітрюються» з голів навіть затятих скептиків.


На цьому наголошували Пирятинський і Миргородський міські голови Олексій Рябоконь і Сергій Соломаха, керівники об’єднаних територіальних громад Олександра Шереметьєва, Станіслав Джусь, Олександр Тутка, Володимир Кузьменко, Сергій Бондаренко та їхні колеги з органів місцевого самоврядування області. Чи не найпекучішою проблемою залишається відсутність повноважень на право розпоряджатися землею за межами населених пунктів. І хоча йдеться про площі, які належать до адміністративних меж відповідних рад, «хазяями» там залишаються посадовці й чиновники Держгеокадастру.


— Логіку дій останніх у багатьох випадках важко збагнути, — зазначила Омельницький сільський голова Олександра Шереметьєва. — Скажімо, частині учасників АТО, яких на території нашої об’єднаної громади налічується майже півсотні, двогектарні ділянки виділяють, а іншим відмовляють, посилаючись на «особливу цінність» тих земель. За таких обставин знервовані люди йдуть до нас як до представників влади, та допомогти їм не можемо. Невже хтось хоче, щоб ці хлопці, котрі проливали кров за Україну, «бунтували» тепер через нерозпорядливість чи надмірні земельні апетити чиновників та їхніх покровителів?


Водночас народні депутати України Сергій Кудлаєнко, Андрій Река, Микола Федорук та Юрій Бублик запевнили присутніх, що вони, як і більшість колег по комітету, були й залишаються прихильниками якнайшвидшого ухвалення законодавчих актів, покликаних сприяти зміцненню авторитету місцевого самоврядування. 


Підсумовуючи його роботу, Сергій Кудлаєнко наголосив, що вичерпні відповіді на них народні депутати й обранці місцевих громад і надалі шукатимуть тільки у постійному діалозі. До того ж, на його переконання, парламентарії не лише прислухатимуться до думок «із низів», а й оперативно трансформуватимуть їх у положення відповідних законопроектів. Водночас заступник голови комітету подякував за допомогу в організації заходу Пирятинській міській раді та партнерам із міжнародних організацій.

Полтавська область.


Фото автора.