Цьогоріч Луганщина прийняла естафету у проведенні міжнародного Шевченківського літературно-мистецького свята «В сім’ї вольній, новій». Область заслуговує на таку честь, бо її земля, за висловом луганської поетеси Ганни Гайворонської, «щедро засіяна великими літературними талантами, це той край, де сходить сонце України». На Луганщині жили і працювали велети українського письменництва Борис Грінченко, Володимир Сосюра, Григір Тютюнник та інші, які залишили світові свої безцінні мовні скарби. Тут чи не найбільше лауреатів Шевченківської премії, серед яких Василь Голобородько, Владислав Титів, «в’язень сумління» Микола Руденко, Іван та Надія Світличні. Цілком символічно, що саме на Луганщині проводилися всеукраїнські Сосюринські читання, Грінченківські свята. На превеликий жаль, на окупованій території залишились пам’ятники та музеї видатних українських письменників і поетів: в селі Олексіївка Перевальського району — музей і пам’ятник Борису Грінченку, в селі Щотове Антрацитівського району — меморіальна дошка та історичні експонати Григора Тютюнника. До речі, в 1998 році, коли в Україні відбулося Перше Міжнародне літературно-мистецьке Шевченківське свято «Від серця Європи — до серця України», в центрі Луганська поставили великий пам’ятник Кобзареві. Він стоїть там і досі, символізуючи, що Луганськ — це Україна.

 

На знімку: під час святкування Міжнародного літературно-мистецького Шевченківського свята на Луганщині в 2001 році. Член Національної спілки письменників України Ганна Гайворонська (ліворуч) поруч із Героєм України письменником Миколою Руденком.

 

Отже, незважаючи на бойові дії, що точаться за кілька десятків кілометрів від Сєвєродонецька, сюди у другій декаді травня з’їдуться письменники, діячі літератури, гості з інших країн. Усього на Шевченківському святі «В сім’ї вольній, новій» Луганщина планує прийняти багато поважних гостей, понад 60 з яких приїдуть із Києва. Серед них будуть лауреати Шевченківської премії Мирослав Дочинець, Вячеслав Медвідь, Петро Перебийніс. Приїдуть також заступник директора Інституту літератури та мистецтва ім. Тараса Шевченка Сергій Гальченко, директор Інституту української мови Павло Гриценко, гості з закордону: з Болгарії — перекладач Захарій Іванов, з Молдови — письменник Георг Концул, з Білорусії — Володимир Якілєв та інші.

Крім Сєвєродонецька, який сьогодні став обласним центром, гості свята роз’їдуться по регіону і матимуть спілкування з місцевими митцями, населенням. Музиканти Луганської обласної філармонії, учні Сєвєродонецької музичної школи сьогодні готують великий концерт, в якому пролунають твори на слова Великого Кобзаря. Закінчаться Шевченківські свята передачею символічної естафетної булави іншій області. Як повідомив нашій газеті голова оргкомітету Шевченківського літературно-мистецького свята «В сім’ї вольній, новій», перший заступник НСПУ Віктор Мельник, найімовірніше, пропонуватиметься Вінниччина.

Павло ВОРОНЦОВ.

Фото з архіву.

Луганська область.