Стан та перспективи ведення лісового господарства на Закарпатті, розвиток туристично-рекреаційної галузі в Міжгірському районі, особливості організації та функціонування системи місцевого самоврядування. Ці важливі питання стали предметом дискусій під час виїзного засідання Координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові обласної ради, яке відбулося в селищі Міжгір’я.

 

Виступає депутат облради, начальник обллісмисливгоспу Валерій Мурга, голова Міжгірської райради Василь Щур, голова облради Михайло Рівіс, голова РДА Василь Худинець (зліва направо).

 

Фото прес-служби облради.

Господарювати слід по-сучасному: розумно й ощадливо

Оскільки проблематика стосується всіх адмінодиниць краю, то участь у засіданні взяли очільники районів, міські та селищні голови, депутати облради Василь Худинець, Андрій Шекета, Валерій Мурга та інші.

Голова облради Михайло Рівіс одразу перейшов до конструктивного діалогу та озвучив низку важливих питань щодо розвитку пріоритетних галузей краю, діяльності органів місцевого самоврядування.

Він наголосив на важливості роботи постійно діючого дорадчо-консультативного органу області, покликаного сприяти вирішенню невідкладних та наболілих питань самоврядних громад і територій краю. «Тому кожна ваша думка, ініціатива, пропозиція буде врахована», — наголосив очільник облради.

Про стан та перспективи ведення лісового господарства на території області інформував начальник Закарпатського облуправління лісового та мисливського господарства, депутат облради Валерій Мурга. Він окреслив завдання, які сьогодні стоять перед фахівцями, та плани на майбутнє. Ідеться насамперед про боротьбу з незаконними вирубками та лісопорушниками, вдосконалення системи лісовідновлення, впорядкування та заліснення площ, що наразі держлісгоспи Закарпаття прийняли від колишнього об’єднання «Закарпатоблагроліс», а це майже 90 тисяч гектарів. Тож роботи ведуться щодня в рамках нових санітарних правил. Як позитив було названо здійснення маркування лісопродукції спеціальними електронними чипами за новітніми технологіями та розвиток галузевої логістики шляхом будівництва нових лісових доріг, туристичних маршрутів...

— Для підвищення ефективності економічного ресурсу лісу нам потрібно стимулювати підприємців на здійснення глибокої переробки деревини на внутрішньому ринку, — зазначив Валерій Мурга. — А будівництво лісових доріг за європейськими стандартами визначити як пріоритет у діяльності лісового господарства краю, що дасть потужний поштовх до розвитку туристичної логістики та гарантовану і своєчасну ліквідацію пожеж і повеней.

Колочава приваблює мандрівників з усієї країни

Про стан і перспективи розвитку туристично-рекреаційної галузі в Міжгірському районі розповів голова Міжгірської РДА Василь Худинець. Він зазначив, що влада району та депутати свідомі того, що гірська Міжгірщина має унікальну можливість розбудувати гідне життя для верховинців шляхом розвитку туризму і рекреації.

І додав, що бере участь у туристичних виставках вітчизняного та зарубіжного рівнів з тим, щоб достойно презентувати Міжгірщину, де вибудована туристична Мекка — Колочава — село одинадцяти музеїв старожитностей Верховини. До речі, зроблено це завдяки колишньому народному депутатові і меценату Станіславу Аржевітіну.

Верховина вабить і гірськолижними трасами, і сільським туризмом, і дерев’яними церквами, і виробами народних умільців, і особливими народними звичаями та традиціями, що отримали в роки незалежності України новий розвій.

Керівник району водночас наголосив на важливості проведення різноманітних фестивалів, які поліпшують імідж Міжгірщини і приносять додаткові фінансові ресурси, залучають туристів та нових інвесторів. Його підтримав колега — обласний депутат Андрій Шекета, зауваживши: «Туризм — це насамперед економіка, а потім культура». «Нині потрібно розвивати зелений туризм, щоб стимулювати розвиток сільських громад», — додав очільник РДА Василь Худинець.

— На сьогодні пріоритетним стає вирішення проблеми зручного транспортного сполучення Закарпаття з іншими регіонами України та сусідніми країнами, яке б пожвавило туризм, — мовив Михайло Рівіс. Та повідомив, що з цього приводу не раз приймалися звернення депутатів облради до керівництва держави. Як результат, одним із досягнень є рішення профільного міністерства щодо запуску залізничного сполучення в напрямі Мукачеве — Будапешт. Спільно з обласною держадміністрацією та центральними органами влади вирішується питання подальшої діяльності аеропорту «Ужгород».

— Для нас як туристичної області — це надзвичайно важливе питання. Свідченням цього є те, що Закарпаття вперше за всю історію незалежності України очолило рейтинг із туристичної привабливості України, обійшовши навіть Одесу, — звернув увагу очільник облради. Він запевнив керівництво району в підтримці їхніх намірів розвивати Міжгірщину як туристичну родзинку краю.

Зробити Закарпаття розвинутим, самодостатнім регіоном

Обговорено також особливості організації та функціонування системи органів місцевого самоврядування краю. Бо не можуть ради діяти ефективно лише за вказівкою чи дозволом із центру, особливо в питаннях бюджетних та земельних відносин, управління комунальним майном тощо.

— І політика, і діяльність обласної ради спрямовані на те, щоб Закарпаття зробити розвинутим, самодостатнім регіоном. Із цим і пов’язані наші робочі поїздки за кордон, мета яких — залучити різні фонди: і ООН, і ЄС. І не тільки в рамках програм зовнішньої допомоги. Ми плануємо вийти також на фонди Євросоюзу, що спрямовані на розбудову внутрішньої інфраструктури, — резюмував Михайло Рівіс.

Під час дискусій голови райрад та депутати облради ділилися своїм баченням розбудови органів місцевого самоврядування, підтримували думку голови про необхідність напрацювання і внесення відповідних змін до Конституції України, ухвалення низки потрібних законів, сприяння децентралізації бюджетної системи, врегулювання питань міжбюджетних відносин, а також вивчення досвіду функціонування місцевого самоврядування в сусідніх європейських країнах.

Вікторія СЕНГЕТОВСЬКА, Василь НИТКА.

Міжгірський район Закарпатської області.