З нагоди 75-річчя від дня смерті видатного математика Михайла Кравчука 9 березня перед пам'ятною дошкою, встановленою на будівлі колишньої Луцької чоловічої гімназії, яку в 1910 році із золотою медаллю закінчив майбутній вчений, відправлено заупокійну літію.

 

На знімку:

 

Луцька чоловіча гімназія,
де навчався майбутній академік
Михайло Кравчук

 

Вшанувати пам'ять видатного земляка прийшли представники влади й громадськості Волині. На врочистостях згадали, що вихованцями Михайла Кравчука були такі всесвітньо відомі конструктори ракетної та космічної техніки академіки: Архип Люлюка, Сергій Корольов, Володимир Челомей. Праці Михайла Кравчука використані в США, Японії та інших країнах при моделюванні кібернетичної техніки.

 

У 1938 році на той час вже відомого математика було репресовано радянською владою, а 9 березня 1942 року він помер на Колимі. 15 вересня 1956 року після багатьох раніше безуспішних клопотань дружини Михайла Кравчука -- Есфіри Йосипівни, вченого було реабілітовано "за відсутністю складу злочину", а в 1992 році поновлено в складі дійсних членів Академії наук України.

 

На честь видатного математика названо Луцьку гімназію № 21, яка розташована на вулиці академіка Кравчука. У 2012 році під час урочистостей, присвячених 110-річчю від дня народження, у ній було відкрито кімнату-музей видатного вченого. Музей Михайла Кравчука діє і в селі Човниця Ківерцівського району, де він народився 9 жовтня 1892 року.

 

Максим СОЛОНЕНКО.

Репродукцію надано автором.

 

Волинська область.

 

Голос України