Окрім вихідних на ринках Луцька найбільше продавців і покупців буває у четвер. Цей день в обласному центрі традиційно вважається базарним. Звідкіля взялася ця традиція, дізнаємося з листочка календаря "Волинь. 1934 рік". Там читаємо:

 

На знімку:

 

ринок "Центральний" у Луцьку
недільного дня

 

"Ринок в Берестечку відбувається кожного четверга;

 

в Боремлі -- 5 і 20 числа кожного місяця; Дружкополі -- щовівторка;

 

в Горохові -- щочетверга; в Киселині -- щопонеділка;

 

в Порицьку -- кожної п'ятниці.

 

А для шопоманів, які віддають перевагу Луцькому ринку, він відбуватиметься кожного четверга. У випадку свят -- наступного дня. Вдалих покупок і вигідного торгу!"

 

Як бачимо, в жодному із згаданих населених пунктів ринки в неділю не працювали. Питання про це порушують православні єпархії Волині і сьогодні. Проте підтримки ні в населення, ні в органів місцевого самоврядування ця ініціатива не отримує. По-перше, 83 роки тому селяни самі, як незалежні господарі, встановлювали собі графік роботи і могли спланувати ярмарковий день на будь-який будень, по-друге, ринки в неділю працюють переважно до 16-ї години, а це аж ніяк не перешкоджає віруючій людині відвідати храм.

 

Цікава ця інформація й в іншому плані. Згадані в ньому Боремель Дружкопіль, Киселин, Порицьк у ті часи були містечками. Боремель і Киселин після війни втратили цей статус і стали селами, а Дружкопіль і Порицьк узагалі були знищені фашистами і зникли з географічної карти Волині. Втричі скоротилося населення і в Берестечку. Тут і війна доклалася, і невдала політика обласної влади, які забули про містечко -- символ козацької слави і непереможності українського духу. Ось така невесела історія.

 

Тож ходіть на ринки, там значно цікавіше здійснювати покупки, ніж у супермаркетах. І запам'ятайте, четвер у Луцьку -- базарний день.

 

Максим СОЛОНЕНКО.

Фото автора.

 

Волинська область.

 

Голос України