Економіка РФ не є пріоритетом для керівництва цієї федерації. Кремль, Дума РФ, міністри Кабміну та регіональні лідери не формують своїх статків, безпосередньо чи опосередковано, у залежності від успішного розвитку економічних суб’єктів у Росії.

 

Костянтин ІВАНОВ.

 

Нафтові та газові накопичення попередніх років та можливість отримувати великі обсяги саме цієї сировини і похідних продуктів є головним активом північного сусіда. Звідси намагання вмовити членів ОПЕК знизити добовий обсяг видобутку задля підтримання ціни на нафту. Тут же криється і парадоксальна, сенсаційна, мовчазна згода на пряме, збройне вторгнення до Сирії, та ще і з публічно визначеною метою, яку озвучив Ердоган — знищення режиму Б. Асада. Гіпотетично тепер турецькі сили ППО можуть знов збивати московські літаки, а чеченські «піхотинці Путіна» стрілятимуть у піхотинців Ердогана. А відповідь проста — газогон «Турецький потік», про домовленість щодо будівництва якого москвичі вже відрапортували, а турки, у свою чергу, не підтвердили, бо «про значну знижку на газ» ще не домовились. Ця красномовна ілюстрація ще раз доводить, що росіяни готові бути зрадниками для президента Б. Асада легко, бо на кону можливість підтримати на майбутнє своє єдине джерело надходжень до бюджету — розпродаж російського газу.

Розкрадене Сколково, пшик «нанотехнологічного прориву», крах розробки, виробництва та експлуатації цивільного літака СУ, фактичне банкрутство ВАЗу та КамАЗу, які виживають винятково за рахунок бюджетних субсидій, — усе це свідчить про нездоровий стан російської економіки, який можна сміливо вважати таким, що перебуває у глибокій кризі.

Джерела, що наближені до російської верхівки, стверджують, що Путін особисто зовсім не займається економікою держави, взагалі. Він спілкується особисто із Д. Медведєвим не частіше одного разу на місяць. Путіна цікавлять гроші на поточні витрати оборони та безпеки (зокрема внутрішньої безпеки режиму), ціна на нафту та газ, політичні глобальні процеси, що можуть негативно впливати на стан справ у РФ. Російський прем’єр, як водиться у державах, якими керують підстаркуваті авторитарні дідусі, не має жодної можливості здійснювати хоч якісь інституціональні реформи. Зокрема, і ті, які знизять частку ВВП РФ, що припадає на ВПК, на користь інфраструктурних проектів або реального стимулювання визначених галузей економіки.

Власне, ситуація дуже нагадує останнє десятиріччя існування СРСР. Маховик ВПК розкручено максимально, бо «кругом враги», а реальний сектор економіки та внутрішній споживчий ринок сильно залежать від імпорту, бо свого нема нічого. А тут ще санкції та контрсанкції. Можна сміливо стверджувати, що сьогоднішнє керування РФ не має нічого спільного із хоч якоюсь раціональною стратегією, що має на меті економічний та соціальний розвиток громадян федерації. Збагачення купки наближених мільярдерів-бізнесменів, відмивання вкрадених народних грошей через віолончеліста Ролдугіна, рідні дочки президента Путіна на нелегальному, конспіративному існуванні у власній державі, знищення цивільного борту МН-17 на очах у всього світу. Не може бути і не буде у нашого «бородатого північного сусіда» жодних економічних та соціальних успіхів у 2017 р. Замість того будуть нові Іскандери у Криму та Калінінграді та нові дивізії у Брянській області на кордоні з Чернігівщиною. Нафти та газу у них багато, золото є, алмази, зброєю торгують по світу непогано, але... Жінки перших кількох сотень тих офіцерів, які будують дивізію на щастя своїх дітей за 300 км від мого дому, вже бунтують, бо для їхніх дітей не було місця ні у місцевій школі, ні у дитячих садочках.

Проте сталася і така сенсація в економічному житті Росії — водій Юрій Бубнов записав монолог про систему сплати за користування дорогами, відому як «Платон». Проект цей реалізовано як юридичну особу змішаної форми власності. Є там такий учасник ТОВ «РТ-Инвест», що отримує 10 млрд. руб. щорічно з платежів до «Платону» всіх комерційних транспортників РФ. Належить це ТОВ родині Ротенбергів, особистих друзів Путіна, але сенсація не у тому. Цей монолог за два дні передивилося 1,3 млн. осіб. Тож економіка людей у Росії цікавить, все ж таки, незважаючи на наступ ворогів десь на кордоні Калінінграда із Алеппо.

Костянтин ІВАНОВ,
президент Чернігівської регіональної торгово-промислової палати.