Нині в країні існує проблема довгобудів — об’єктів житлового будівництва, терміни прийняття яких в експлуатацію закінчились понад три роки тому. У більшості випадків їх зводили за кошти фізичних осіб. Але внаслідок недосконалого законодавчого регулювання приватні інвестори тривалий час не можуть ані отримати у власність об’єкти нерухомого майна, ані повернути кошти, залучені в їх будівництво.


Цю проблему допоможе вирішити законопроект щодо захисту прав інвесторів житлового будівництва та врегулювання зобов’язань стосовно довгобудів. Його авторами є народні депутати Анатолій Денисенко, (позафракційний), Сергій Фаєрмак (фракція «Народного фронту»), Альона Бабак (фракція «Самопомочі»). Сьогодні цей документ опрацьовує Комітет Верховної Ради з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства.


Зокрема, законопроектом пропонується запровадити певні правові, фінансові та організаційні заходи. Це приведе до ефективної реалізації повноважень виконавчих комітетів сільських, селищних, міських рад у сфері будівництва довгобудів. Відповідно до документа, за власною ініціативою або за заявою власника майнових прав виконавчі комітети створюють спеціальну тимчасову комісію. Саме вона врегульовуватиме зобов’язання стосовно довгобуду, зокрема через переведення прав та обов’язків на конкурсного замовника. Але в разі, якщо житлово-будівельний кооператив не створено протягом визначеного проектом закону строку. Крім того, продати довгобуд із відкритих торгів можна буде лише в разі, коли конкурс з відбору замовників визнано таким, що не відбувся.


Ураховуючи необхідність узгодження законопроекту з нормами чинного законодавства, пропонується внести зміни до Господарського процесуального кодексу, Земельного кодексу та відповідних законів.