ГПУ передала справу Віктора Януковича в суд — сторона обвинувачення буде доводити провину екс-президента в державній зраді. Утім сторона захисту не вважає заочне судове переслідування законним і вимагає закрити кримінальне провадження проти нього. Проте в прокуратурі наголошують: вже через 3-4 місяці колишнього президента можуть визнати винним. Наразі в суд передали 160 обвинувальних актів для заочного засудження.

Поки що невідомо, де розглядатимуть цю справу. За даними ГПУ, матеріали передали в Печерський суд Києва. Однак усі служителі Феміди цього суду санкціонували різноманітні слідчі дії по цій же справі, а це робить їхню подальшу роботу над справою Януковича неможливою. Можливий також суд присяжних.

Представляти обвинувачення буде військовий прокурор Руслан Кравченко. За його словами, доводити в суді будуть саме державну зраду громадянина Януковича — факт його звернення до російського президента, щоб той використав війська проти України. «Також доказами у кримінальному провадженні є і покази свідків, їх понад 50 осіб, речові докази, документи, висновки експертів. Відео і фото докази. Обвинувачений Янукович зробив протиправні дії проти своєї держави», — заявив він днями на брифінгу.

Олександр БРОНСЬКИЙ.